SARAJEVO: Održan dvosatni prosvjed zaposlenih u zdravstvu, pridružili im se i prosvjetari

Prosvjed članova Sindikata djelatnika u zdravstvu Županije Sarajevo održan je ispred zgrade ćupanijskih institucija od 12 do 14 sati.

Članovi ovog sindikata traže potpisivanje novog granskog kolektivnog ugovora koji bi omogućio jednake polazne kriterije za obračun plaća u branši jer, kako tvrde, “postoje dva kolektivna ugovora”, a neujednačenost je na njihovu štetu. Uvjereni su da novca za uvažavanje njihovih zahtjeva ima, a da su oni uskraćeni i pored toga.

Prosvjednici su tražili da nadležni, prvenstveno premijer Edin Forto, izađu iz zgrade županijskih institucija i obrate se njima, a kad se pronijela vijest da su Forto i ministrica zdravstva Amela Sofić priopćili u međuvremenu da ih pozivaju na razgovor, uzvratili su da ne žele komunikaciju “preko portala“ već hoće službeni dopis Sindikatu.

Razilazeći se u dogovoreno vrijeme, sindikalci su za naredni ponedjeljak najavili sindikalnu skupštinu i odlučivanje o daljnjim koracima.

Djelatnicima u zdravstvu pridružili su se na prosvjedu i sindikalni predstavnici osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja u Županiji Sarajevo. Također su izjavili da i oni žele ujednačavanje plaća u branši za iste profile te tražili beneficirani staž za prosvjetare.

Podršku prosvjednicima su prisustvom izrazili i predstavnici Saveza samostalnih sindikata u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik sindikata koji je organizirao prosvjed Edo Selimić novinarima je kazao da su koeficijenti za obračun plaća u zdravstvu “poremećeni“ 2017. godine, zbog čega su uskraćeni djelatnici koje zastupa ovaj sindikat, medicinske sestre, tehničari i ostali uposlenici među kojima ima i liječnika.

Po njegovim riječima, u veljači ih je na razgovor zvao premijer Forto, ali od tada je sve ostalo samo na “lijepoj priči“ i eskaliralo do toga da djelatnici traže svoja prava na ulici./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NAPUSTIO REDOVE AL DUHAILA

Mandžukić postao slobodan igrač

Bivši napadač hrvatske nogometne reprezentacije Mario Mandžukić (34) napustio je redove Al Duhaila nakon što je postigao sporazumni raskid ugovora s katarskim klubom.Mandžukić je...