SARAJEVO I Erdogan odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

Građani Sarajeva ispratili su kolonu s posmrtnim ostacima 33 žrtve ubijene tijekom genocida u srpnju 1995. godine na području Srebrenice, koja je jutros iz Visokog krenula put Potočara gdje će 11. srpnja biti obavljena kolektivna dženaza i ukop, javlja Fena.

Kolona se na putu do Potočara kratko zaustavila u Ilijašu i Vogošći, a potom je stigla i u Sarajevo, gdje su ispred zgrade Predsjedništva BiH, Obitelji zrtava, građani, predstavnici vlasti, pojedini veleposlanici i mnogi drugi odali počast ubijenim žrtvama.

Ove godine ispraćaju je nazočio i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan sa suprugom Emine, koji boravi u dvodnevnoj posjeti BiH. Bili su prisutni i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Željko Komšić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, visoki predstavnik Valentin Inzko, američki veleposlanik Eric Nelson, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka te drugi dužnosnici.

Američki veleposlanik Eric Nelson je nakon ispraćaja tabuta kazao kako se “suosjeća sa majkama i porodicama žrtava genocida u Srebrenici”.

Kao i svake godine, građani su stavljali cvijeće na kamion koji prevozi tabute sa posmrtim ostacima, te u tišini, uz molitvu i poneki jecaj ispratili kolonu, koja se kratko zaustavila i ispred Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, na Markalama i onda preko Baščaršije nastavila put ka Potočarima, gdje bi trebala stići u poslijepodnevnim satima.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk rođen 1979. godine. U vrijeme kada je ubijen bio je maloljetan, imao je svega 16 godina.

Najstarija žrtva je Šaha Cvrk. Ona je imala 82 godine kada je ubijena i ujedno je i jedina žena koja će u Potočarima biti ukopana ove godine.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

RADONČIĆEV SBB

Komšić i DF su bučni vjetar u političkim pantalonama SDA

Savez za bolju budućnost BiH oglasio se priopćenjem za javnost, u kojem je žestoko napao Demokratsku frontu Željka Komšića. - Umjesto da prizna svoju krivicu...