SARAJEVO Devetnaestogodišnjaku ugrađena proteza ruke kojom upravlja mislima

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu devetnaestogodišnjem Erminu Omeroviću iz Jajca ugrađena je umjetna ruka kojom upravlja mislima, prva te vrste u regiji.

Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a prof. dr. Đemil Omerović pojasnio je na današnjoj press-konferenciji u Sarajevu da je to rezultat suradnje struke i znanosti, te posebno tehnologije koja stalno napreduje.

– Prezadovoljan sam jer smo prvi u regiji na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS-a postigli najbolji rezultat u vraćanju funkcija ugradnjom proteze ruke – rekao je Omerović.

Pacijent Ermin Omerović izjavio je kako je sa tom protezom ponovo samostalan u svakodnevnom životu, ali da će mu trebati još vremena da savlada sve funkcije koje mu pruža.

Zahvalio je prof. dr. Omeroviću i svima u KCUS-u na pomoći koju su mu pružili, predstavnicima njemačke tvrtke Otto Bock koja je proizvođač proteze, te organizaciji Pomozi.ba koja je prikupljala novac za protezu.

Direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović rekla je kako joj je čast biti direktorica Centra u kojem se izvode takve operacije, te da joj je želja da svima kojima je potrebna takva vrsta pomagala to bude sustavno omogućeno.

Spomenuto pomagalo se izrađuje individualno za svakog pacijenta i košta oko 110.000 KM./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MARK ESPER

Američki ministar obrane protiv Trumpa, ne želi slati vojsku na prosvjednike

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od...