SARAJEVO Devetnaestogodišnjaku ugrađena proteza ruke kojom upravlja mislima

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu devetnaestogodišnjem Erminu Omeroviću iz Jajca ugrađena je umjetna ruka kojom upravlja mislima, prva te vrste u regiji.

Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a prof. dr. Đemil Omerović pojasnio je na današnjoj press-konferenciji u Sarajevu da je to rezultat suradnje struke i znanosti, te posebno tehnologije koja stalno napreduje.

– Prezadovoljan sam jer smo prvi u regiji na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS-a postigli najbolji rezultat u vraćanju funkcija ugradnjom proteze ruke – rekao je Omerović.

Pacijent Ermin Omerović izjavio je kako je sa tom protezom ponovo samostalan u svakodnevnom životu, ali da će mu trebati još vremena da savlada sve funkcije koje mu pruža.

Zahvalio je prof. dr. Omeroviću i svima u KCUS-u na pomoći koju su mu pružili, predstavnicima njemačke tvrtke Otto Bock koja je proizvođač proteze, te organizaciji Pomozi.ba koja je prikupljala novac za protezu.

Direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović rekla je kako joj je čast biti direktorica Centra u kojem se izvode takve operacije, te da joj je želja da svima kojima je potrebna takva vrsta pomagala to bude sustavno omogućeno.

Spomenuto pomagalo se izrađuje individualno za svakog pacijenta i košta oko 110.000 KM./HMS/

Najnovije