DALIPAGIĆ: Liberalizacija i konkurencija dovode u pitanje održivost univerzalnih poštanskih usluga, nužna evolucija

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić obratio se na 2. okruglom stolu na temu „Redefiniranje univerzalne poštanske usluge“ koji, pod pokroviteljstvom Ministarstva, organiziraju Agencija za poštanski promet Bosne i Hercegovine i Fakultet za promet i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Na početku svog obraćanja, zamjenik Dalipagić je istaknuo kako je situacija na poštanskom tržištu znatno izmijenjena.

„Razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija doveo je do novih društvenih procesa koji zahtijevaju korjenite promjene. A upravo smo mi sudionici transformacije poštanskog tržišta. Svima nam je jasno da se sve ove promjene, uključujući i globalizaciju, liberalizaciju i konkurenciju, reflektiraju na potrebe i očekivanja korisnika poštanskih usluga te otvaraju pitanje održivosti i perspektive univerzalne poštanske usluge. Ovo znači da je redefiniranje univerzalne poštanske usluge neizbježan proces njene daljnje evolucije“, ističe Dalipagić.

Foto: MKP BiH

Dalipagić je izrazio očekivanje da će sudionici Okruglog stola razmjenom iskustava i pozitivne prakse doći do konkretnih rezultata vezanih za ovu temu.

„Svjedoci smo ubrzanog razvoja i primjene novih tehnologija, što uzrokuje potrebu i za redefiniranjem samog pojma i definicije univerzalne poštanske usluge koja mora biti dostupna svima pod jednakim uvjetima. Neke klasične poštanske usluge se sve manje koriste, dok se ujedno javlja potreba za uvođenjem novonastalih usluga u regulatornom okviru kao što su: hibridna pošta, paketomati, online plaćanja, internet trgovina, digitalizirane dostave pošiljaka i slično“, završava Dalipagić.

Okruglom stolu bilo je nazočno preko 100 sudionika iz sedam država./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

SASTANAK S ČOVIĆEM I IZETBEGOVIĆEM

DODIK: Izbori će se najvjerojatnije održati sredinom prosinca

U Istočnom Sarajevu održan je sastanak predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića.Dodik je poručio da će lokalni izbori biti...