Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

SARAJEVO Dalipagić na otvaranju konferencije „Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva”

Saša Dalipagić, zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH | Foto: MKP BiH

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić i dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković otvorili su danas u Sarajevu konferenciju „Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva” koja se održava u organizaciji VTKBiH i kompanije GlobalGPS BH d. o. o., javlja Hrvatski Medijski Servis. 

Kako je zamjenik Dalipagić istaknuo u svom govoru, usporedo s ubrzanim tehnološkim napretkom, informacijsko-komunikacijske tehnologije ulaze u svaki segment naših života. „Pojavom tzv. 4. industrijske revolucije koja nam je donijela napredak u mnogim područjima, poput genetike, umjetne inteligencije, nanotehnologije ili biotehnologije, ubrzan je i razvoj digitalnih tehnologija. Okolina u kojoj tehnologije i trendovi poput interneta, robotike, virtualne stvarnosti i umjetne inteligencije vrše promjenu načina na koji živimo i radimo ima veliki utjecaj na sve oblasti gospodarstva, industrije, uslužnih i drugih djelatnosti“, naglašava Dalipagić.

Foto: MKP BiH

Cilj konferencije je upoznavanje bh. društva s pojmom digitalizacije kao generatorom razvoja domaćeg gospodarstva i stvaranjem boljeg okruženja za investicije u nove visokotehnološke projekte.

„Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine smatra da Bosna i Hercegovina ima potencijal usmjeriti društvenu energiju na cilj obrazovanja 25.000 softverskih inženjera čime bi softverska industrija u BiH sa godišnjim prilivom od 2,8 milijardi KM prihoda postala najjača bh. industrija i generator razvoja cijele Bosne i Hercegovine. Naime, vrijeme u kojem živimo optočeno je softverskim rješenjima, digitalizacijom industrijskih procesa i rapidnim razvojem umjetne inteligencije. Sve zajedno zahtijeva i sofisticiran pristup cyber sigurnosti, legisliranju svih procesa i protokola korištenja suvremenih tehnologija, jer u protivnom ulazimo u dimenziju ranjivosti i njihove zlouporabe”, istaknuo je dopredsjednik VTKBiH Vuković.

Konferencija će trajati do 20. ožujka i pokušati napraviti presjek stanja u BiH kada je u pitanju digitalizacija i iskorištenost bh. IKT industrije te inicirati aktivnosti koje će pokrenuti promjene u društvu./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte