SARAJEVO Dalipagić i direktor Prometne zajednice razgovarali o brzoj cesti Mostar – Š. Brijeg – Grude, pruzi Čapljina-Nikšić…

Danas je u prostorijama Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine zamjenik ministra Saša Dalipagić održao radni sastanak s privremenim direktorom Prometne zajednice Alainom Baronom, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Nakon sastanka, direktor Baron je održao prezentaciju o prioritetima rada Tajništva Prometne zajednice.

Prezentaciji su bili nazočni predstavnici entitetskih ministarstava i javnih poduzeća nadležnih za cestovni, željeznički i zračni promet.

Kako je istaknuo zamjenik Dalipagić, osnivanje Prometne zajednice je veliki korak za integraciju prometnih tržišta na zapadnom Balkanu i ključan preduvjet za gospodarski rast i kreiranje novih poslova koji će donijeti jasne dobitke za gospodarstvo regije i njene građane. Njen primarni cilj je otvaranje prometnog tržišta Europske unije zemljama zapadnog Balkana prije njihovog ulaska u Uniju. Ulazak u Prometnu zajednicu predstavlja veliki dobitak za Bosnu i Hercegovinu, jer se na taj način približavamo europskim pravilima, propisima i standardima.

„Prometna zajednica treba se temeljiti na progresivnoj integraciji prometnih tržišta stranaka potpisnica iz jugoistočne Europe u prometno tržište EU na temelju relevantne pravne stečevine, uključujući oblasti tehničkih standarda, interoperabilnosti, sigurnosti, upravljanjа prometom, društvene politike, javnih nabava i okoliša, za sve vidove prometa. Provedba Sporazuma o osnivanju Prometne zajednice poboljšat će svakodnevni život građana, povećati sigurnost prometa i pojednostaviti granične procedure“, naglasio je zamjenik Dalipagić.

Bosna i Hercegovina aktivno sudjeluje u radu Upravnog odbora Prometne zajednice, Radne skupine za olakšice u prometu, Radne skupine za sigurnost cestovnog prometa i Radne skupine za željeznički promet. U tijeku su aktivnosti i jačaju se strukture za uspostavu RSA/RSI-a, upravljanje i održavanje infrastrukture, baze podataka o prometnim nezgodama, otpornosti na klimatske promjene te niz drugih aktivnosti.

„Od posebnog značaja za BiH je Koridor Vc, kao i potpora usvajanju zakonodavstva Europske unije u zemljama regije. Jedan od ciljeva današnjeg sastanka je bolje međusobno razumijevanje i prikupljanje informacija o potrebama Bosne i Hercegovine u ovom procesu te pomoći koju Prometna zajednica u tome može pružiti“, istaknuo je privremeni direktor Baron.

Fokus današnjih razgovora bio je na svim segmentima Ugovora, kao i obvezama koje imaju nadležna tijela u BiH sukladno odgovarajućim aneksima i protokolu koji se odnosi na našu zemlju, uključujući mape indikativnog proširenja TEN-T mreže na zapadni Balkan.

Kada je u pitanju proširenje sveobuhvatne TNT mreže, zamjenik ministra je kandidirao za indikativnu mrežu i sljedeće: brzu cestu Mostar – Široki Brijeg – Grude i dalje prema Splitu, Jadransko-jonsku autocestu, prugu Čapljina – Nikšić, Unsku prugu i zračne luke Tuzla i Mostar./HMS/

Najnovije

PAKLENI VIKEND

U Hercegovini danas do 41 stupanj

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno sunčano i vruće, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Poslijepodne lokalni pljuskovi s grmljavinom su mogući na...