SARAJEVO Članovi Predsjedništva BiH susreli se sa švedskom princezom Victorijom

Dva bošnjačka člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šafik Džaferović te srpski član Milorad Dodik susreli su se danas s krunskom princezom Victorijom, prijestolonasljednicom Švedske i princom Danielom od Švedske.

Švedska princeza Victorija i princ Daniel, te ministrica za okoliš i klimu Isabelle Lövin doputovali su u dvodnevnu službenu posjetu Bosni i Hercegovini, a susret s kolektivnim šefom države prvi je službeni sastanak visokog švedskog izaslanstva.

Posjeta predstavlja jednu od dvije posjete koje princeza prijestolonasljednica i princ obavljaju svake godine, potvrđeno je u Veleposlanstvu Švedske u BiH.

Nakon susreta s članovima Predsjedništva BiH izaslanstvo će sudjelovati i na konferenciji o klimi i inovacijama te će posjetiti projekte koje podržava Švedska – Muzičku akademiju u Sarajevu i Zanat u Konjicu, kao i Zemaljski muzej BiH u Sarajevu.

Švedska princeza Victorija i princ Daniel, te ministrica za okoliš i klimu Isabelle Lövin trebali bi u nastavku posjete zasaditi drvo u sarajevskom parku Koševo čime će obilježiti sporazum za izradu Okolišne strategije za Bosnu i Hercegovinu uz podršku Švedske.

Svrha posjete je da se ojačaju već dobri odnosi dviju zemalja, naglase snažne veze i potencijal za nastavak suradnje u korist svih u BiH. Cilj je i da se istakne veliki potencijal zemlje, a osnovne teme posjete će biti klima i okoliš, inovacije i poduzetništvo te sudjelovanje mladih.

Švedska je treći najveći bilateralni donator u Bosni i Hercegovini. Svake godine s 18 milijuna eura pomoći podržava napore zemlje na njenom reformskom putu ka Europskoj uniji, a ova pomoć se implementira u suradnji s lokalnim partnerima./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

REVIZIJA UTVRDILA

“Arcelor Mittal Prijedor” priznao utaju 6,4 milijuna KM poreza

"Arcelor Mittal Prijedor" priznao je utaju poreza transfernim cijenama i sve utvrđene obaveze platio Poreznoj upravi Republike Srpske (PU RS). Kompletna dokumentacija u tom...