Hrvatski Medijski Servis

SARAJEVO “Afrička večer” 26.lipnja

Afrika je najstarija naseljena teritorija na Zemlji i pretpostavlja se da ljudska vrsta potječe s tog kontinenta. Prelijepa, egzotična, divlja i neukrotiva, ali pored svih resursa koje ima nezamislivo siromašna.

Svake četiri sekunde u Africi umre jedno dijete od posljedica malarije, a lijek za malariju košta samo 1,28 KM, zamislite to. Toliko vrijedi život jednog djeteta tamo, djeteta koje nema ta sredstva, čije se sjajne okice gase, osmijeh silazi sa lica i prelazi u grč i gubi se svaka nada da će vidjeti ljepše i bolje sutra.

Mladog profesora geografije g. Dejana Nemčića dozivao je vapaj Afrike i krenuo je u svoju misiju s glavnom idejom da izgubljeni stari kontinent nije i ne smije ostati izgubljen, što je Dejan odlučio pokazati svima pokrenuvši udrugu “Možemo zajedno”, ali i akciju prikupljanja školskog pribora koja se 2016. godine munjevito proširila po cijeloj Hrvatskoj, a danas i u Bosni i Hercegovini. Donacijama građana i učenika od samo pet kuna spašeno je tisuće života u Africi. Sav prikupljeni materijal i novac za lijekove otputovali su s Dejanom kada je prvi put posjetio Afriku. Olovke, bilježnice, različiti školski pribor, karte koje su prikupljene u hrvatskim školama, afričkoj su djeci popločile put prema obrazovanju. Zato je nakon provedenih pet tjedana s afričkom djecom Dejan odlučio nastaviti akciju po školama, ali i krenuti korak dalje – pokrenuti izgradnju škole na sjeveru Tanzanije. Ovaj humanitarni projekt osvojio je niz nagrada među kojima je i “Ponos Hrvatske”. Priča je to koja je pokazala da Afrika nije izgubljeni kontinent, već kontinent nade i potencijala. Njegov put se prepleo i sa humanom misijom koju “Hrvatsko kulturno društvo Napredak” ima i njeguje još od daleke 1902. godine i čija je Središnjica, baš ovdje gdje je i BIS u Sarajevu, u strogom jezgru grada iz koje je zakucalo lijepo i humano srce Bosne i Hercegovine i sarajlija. Tri prelijepe priče, toliko razlličite, a opet neodvojive. Dejanova udruga Možemo zajedno i Hrvatsko kulturno društvo Napredak, organizirali su humanitarnu akciju “Olovka iz BiH u Africi piše stih”, spasili su brojne živote, te osigurali školski pribor koji će biti dovoljan da jedan određeni period Afrikom zvoni smijeh, uzbuđenje, koje je znalo probuditi i lava i pokazali da i mali čovjek može mijenjati svijet oko sebe, pojedinac ne može puno, a zajedno možemo mijenjati Svijet. I nećemo stati, na Afričkoj večeri u Sarajevu, u prelijepom BIS-u, furati ćemo obrazovanje, ljubav, humanost, buditi ćemo emocije, suze mijenjati smijehom i što je najvažnije biti u društvu onih koji su najbolji, a nose etikete humanosti, empatije i želje da svijet bude bolje mjesto za život, onih koji znaju vrijednost dijeljenja i koji su potpuno svjesni činjenice da imaš samo ono što daš. I nećemo stati ovdje, Olovka iz BiH u Africi će iz godine u godinu pisati stih, širiti ljubav, učiti malu raju pravim vrijednostima i furati obrazovanje čineći neraskidivi lanac dobrote. Na afričkoj večeri ćemo Vam se zahvaliti za sve Vaše vrijednosti, upoznati Vas sa vrelim kontinentom, njegovim ljepotama i tugama, podijeliti s Vama radost mogućnosti dijeljenja, služiti Vam tradicionalno afričko jelo ugali, zveckati nakitom Masai plemena, svirati, pjevati, plesati, tjerati zle duhove i piti pravu afričku kavu, ali i Furku i Maher, jer za prave, samo pravo i iskonsko….

I te noći Olovka iz BiH u Africi će napisati stih

Zato 26.6.2019. godine u 18 sati u BIS-u (Kino Imperijal) u Titovoj 56 u Sarajevu očekujemo sve ljude dobre volje, čuvare pravih vrijednosti i malu i veliku raju…

A sarajevska raja će s nestrpljenjem čekati afričke mahere i njihove poruke i tu počinje ljubav…

Širimo je

Hakuna Matata

/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte