Hrvatski Medijski Servis

ŠANTIĆ U SOMBORU: Otvorene mogućnosti gospodarske i kulturne suradnje Vojvodine i Hercegovine

Predsjednik GK FBiH dr Marko Šantić. Screanshot RTV Vojvodina

Srbija je nedavno na sajmu gospodarstva u Mostaru bila zemlja partner. Prošle godine BiH je bila zemlja partner na poljoprivrednom sajmu u Novom sadu. Koraci su to ka proširenju gospodarske suradnje. A jedan od tih koraka je i posjet predstavnika Gospodarske komore Federacije BiH Somboru i okolici.

Obim gospodarske suradnje Srbije i BiH je oko 3 milijarde eura ali ta suradnja može biti bolja suglasni su predstavnici Gospodarske komore FBiH i gospodarstvenici iz Sombora koji su bili njihovi domaćini, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Danas smo razgovarali o incijativi da anketiramo naše gospodarstvenike i s jedne i s druge i s treće strane i da napravimo malu biznis konferenciju, kako bi smo vidijeli za što su točno zainteresirani i da ih pustimo naravno da rade. Srbija i Hrvatska su naravno BiH prvi vanjskotrgovinski partner i odmah iza njih dolazi Njemačka i mislim da na tom planu i dalje trebamo raditi, izjavio je predsjednik Gospodarske komore FBiH dr Marko Šantić za Dnevnik RTV Vojvodine na hrvatskom jeziku.

A jedna od oblasti u kojoj postoje prostori za suradnju je poljoprivreda. Ipak, Ivica Barbarić, tajnik udruženja za poljoprivredu Gospodarske komore FBiH kaže da bi poljoprivrednih proizvoda iz Bosne i Hercegovine na tržište Srbiju moglo i trebalo biti više.

-Idu nam na ruku i neki CEFTA sporazumi imamo slobodnu trgovinu ali isto tako nismo zastupljeni u onoj mjeri u kojoj bi trebali, postoji dosta trgovinskih lobija i takvih stvari koji uzrokuju takav nesklad na tržištu tako da ne možemo biti potpuno zadovoljni. Ali da ne ide na bolje, ide, iskreno, kaže Barbarić.

U Somboru je domaćin predstavnicima Gospodarske komore FBiH bilo hrvatsko kulturno umjetničko društvo “Vladimir Nazor”. Predsjednik tog društva Mata Matarić je podsjetio da je u vrijeme nekadašnje Jugoslavije Vojvodina imala intenzivnu suradnu s Mostarom i dolinom Neretve.

-I sada pokušavamo baš kod ovih subjekata gdje smo bili znači preko grada, gradske uprave preko regionalne komore preko nekoliko privatnih tvrtki oživjeti tu suradnju i nastaviti nešto novo. Ali interesantno mi kao hrvatska manjina da bome da služimo i jednoj i drugoj državi kao most za suradnju i zato ugošćujemo u ovome ambijentu naše drage goste.

Osim gospodarske suradnje otvaraju se i mogućnosti za suradjnu u oblasti kulture pa je tako HKUD “Vladimir Nazor” uputio poziv hrvatskim udrugama iz Mostara i doline Neretve na družionicu./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte