ŠANTIĆ U DUBROVNIKU: Umrežavanjem i inovacijama do poboljšanja u sektoru drvoprerade

Potpredsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić na konferenciji Adriatic Wood Days koja je ovaj tjedan završena u Dubrovniku istaknuo je potrebu daljnjeg regionalnog povezivanja svih aktera u području drveta, šuma i biomase, te ukazao na značaj inovacija u ovom sektoru.

Krajnji ciljevi inovacija jesu poboljšanje poslovanja, povećanje prihoda, bolja konkurentnost i održivosti te smanjenje troškova, a inovacijske aktivnosti su ključni pokretači cjelokupnoga gospodarskog razvoja. Inovativnost u drvnom sektoru, te inovacija kao njezin rezultat vezani su za mnogobrojne čimbenike. Ulaganja u novu opremu i tehnologije sama po sebi nisu dostatna ukoliko izostane inoviranje postojeće i stvaranje nove proizvodnje koja će nastojati dosegnuti izvrsnost i tako postati globalno konkurentna – kazao je Šantić, prenosi Fena.

Gospodarska komora FBiH bila je partner ove konferencije posvećene aktualnim temama iz oblasti šumarstva i prerade drveta, a osim predstavnika Komore, sudjelovali su i predstavnici Drvnog klastera „Namještaj i drvo“.

Pored sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i regije, na konferenciji su sudjelovali predstavnici europske asocijacije za bioenergiju Bioenergy Europe i EPC-a (European Pellet Council), te europske Rosewood mreže i drugi.

Šantić je dodao kako je Adriatic Wood Days idealna prilika i zemljama kao što je Bosna i Hercegovina, da sazna novosti iz ove branše, za kvalitetno umrežavanje, te poboljša povlačenje raspoloživih sredstava pretpristupnih fondova prekogranične suradnje u kvantitativnom i kvalitativnom smislu.

Sudionici su raspravili brojne aktualne sektorske teme kao što su: bioenergija i budućnost, drvo kao materijal „zelene“ budućnosti, mediteranske šume i izazovi te klasteri i regionalni razvoj.

U sklopu radne grupe Klasteri i regionalni razvoj (Strategija za dunavsku regiju) pokrenuta je inicijativa za izradu strategije za jačanje uloge klastera u dunavskoj regiji.

Bez obzira na dosadašnje rezultate, akteri regionalnog razvoja još uvijek nisu iskoristili puni potencijal klastera u svrhu reindustrijalizacije regija. Strategijom bi se trebalo dati odgovore na izazove koji su zajednički klasterima u ovoj regiji u kojoj je aktivni član i partner Drvni klaster „Namještaj i drvo“ – Sarajevo, a tiču se pitanja financiranja te uključivanja klastera u strateška planiranja regionalnog razvoja – kazao je Feni predsjednik Drvnog klastera “Namještaj i drvo” Dinko Mujkić .

Objava strategije je planirana za listopad 2020. na godišnjem forumu Strategije za dunavsku regiju./HMS/

Najnovije