SANKT PETERBURG Dodik se sataje s Lavrovim, Džaferović: Putuje bez odluke Predsjedništva

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas iz Sankt Peterburga da će na predstojećem sastanku s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim razgovarati o suradnji Republike Srpske i BiH s Rusijom, o globalnim i regionalnim pitanjima, a ranije je najavljeno da će biti govora i u vezi s plinom i odvajanju kraka ruskog plinovoda “Turski tok” za Republiku Srpsku, kao i izgradnji plinske termoelektrane.

Dodik je istaknuo da će Lavrova upoznati i sa zastojima u formiranju vlasti na razini BiH.

– To šteti rejtingu BiH u svijetu i, umjesto da pričamo o nekim važnim investicijama i slično, moram trošiti vrijeme da objašnjavam zašto je neko odlučio ignorirati formiranje vlasti – izjavio je Dodik.

Inače, Dodik boravi u višednevnoj posjeti Sankt Peterburgu, gdje će sudjelovati na Međunarodnom ekonomskom forumu, pod pokroviteljstvom predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

On bi se sutra trebao sastati i s predstavnicima Katara s kojima će razgovarati o suradnji i mogućim investicijama, ali i s vodstvom Sankt Peterburga. S tim u vezi bit će potpisana i “Mapa puta” aktivnosti za realizaciju popisa prioritetnih pravaca suradnje između Vlade Sankt Peterburga i RS za razdoblje od 2019. do 2021. godine.

Džaferović upozorio: Dodik putuje bez odluke Predsjedništva BiH

Komentirajući Dodikovu najavu da će tijekom boravka u Rusiji obnoviti dogovor u vezi s plinom i odvajanju kraka ruskog plinovoda “Turski tok” prema RS, Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH istaknuo je kako “entiteti tu ne mogu uraditi ništa, jer je plinska infrastruktura u nadležnosti države”.

– Iz medija sam obaviješten da Dodik putuje na ekonomski forum na kojem će, kako je rekao, razgovorati o konekciji BiH i Turskog toka. O tome jeste bilo govora prilikom posjete Ankari početkom svibnja ove godine, ali sve je ostalo na tome – kazao je Džaferović.

Džaferović je rekao i kako Dodik putuje u Sankt Peterburg bez odluke Predsjedništva BiH i bez usuglašenih stavova na državnoj razinu o izgradnji plinovoda./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NASTAVAK BABY BOOMA

U zadnja 24 sata u SKB Mostar rođeno osam beba

Na Klinici za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar jučer, 1. lipnja 2020.,rođeno je osam beba.Od toga je šest djevojčica i dva dječaka.Čestitamo sretnim roditeljima.Podsjećamo...