MEĐUGORJE

Samo otvaranje granica bez ograničenja može spasiti sezonu

Odluka Vijeća ministara da će građanima Europske unije s negativnim testom na koronavirus biti otvorene granice, obradovala je stanovnike Međugorja.

Oni već četiri mjeseca bilježe gubitke zbog nemogućnosti dolaska stranih turista od kojih ovo hercegovačko svetište živi.

Odluka Vijeća ministara budi optimizam da se dio sezone još može spasiti, a time i radna mjesta u turizmu i povezanim sektorima.

Prema podacima turističkog ureda u Međugorju, kroz ovo mjesto godišnje prođe između 1,5 i 2 milijuna hodočasnika. Domaći gosti i oni iz regije čine tek oko 10 posto od tog broja. Ostatak čine stranci kojima je posljednjih mjeseci dolazak bio zabranjen. Novi uvjeti za ulazak podrazumijevaju negativan pcr test, ali u Međugorju nisu sigurni hoće li ta mjera biti dovoljna.

“Ako se na bilo koji način otvori granica ali ne u smislu ostavljanja ograničenja, to stalno ponavljamo, samo pod uvjetom da se otvori granica bez ograničenja, to može značiti nešto za nas. U drugom slučaju vjerojatno će se ovakva slika i dalje ponavljati”, rekao je Željko Vasilj iz Turističke zajednice u Međugorju.

Međugorski ugostitelji uspjeli su za sada sačuvati većinu radnih mjesta, ali ostaje pitanje dokad. Apelaciju za otvaranje granica Davora Ljubica Vijeće ministara je razmotrilo, međutim Ljubić kaže da uz ovaj zahtjev da se za ulazak u BiH posjeduje svježi test na koronu neće ništa promijeniti.

“Slijedi nam jedno jako teško razdoblje jako teška sezona i ne znam što očekivati od 2021 godine. Nemamo strategiju, svi su zakazali u ovoj državi, od Predsjedništva, ne treba ni njih amnestirati, jer su oni ti koji imenuju diplomate a diplomati nisu ništa napravili da BiH stave na sigurnu listu pa smo tako među 13, 14 zemalja u svijetu u koje Talijani svojim državljanima zabranjuju doći“, rekao je Davor Ljubić, vlasnik jedne turističke agencije.

U Međugorju je, kako piše BHRT, tek nešto domaćih turista, te radnika u kafićima i ponekoj suvenirnici koja je još uvijek otvorena. Svi se oni nadaju jednoj stvari, da će država BiH otvoriti svoje granice za EU državljane te barem na neki način spasiti ovo malo sezone što je još preostalo./BHRT/HMS/

Najnovije

VREMENSKA PROGNOZA

Oblačno s kišom do kraja tjedna

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tijekom dana, nestabilno s kišom. Ponegdje uz kišu mogući su i pljuskovi s grmljavinom....