SALVINI: Prosvjedi poljoprivrednika natjerali Evropu da se vrati iz ‘ludila’

Zamjenik italijanske premijerke i ministar prometa Matteo Salvini izrazio je zadovoljstvo nakon što je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila povlačenje predloženog zakona koji ima za cilj smanjiti upotrebu pesticida u EU, usred prosvjeda poljoprivrednika u mnogim dijelovima Europe, uključujući Italiju, prenosi Ansa.

– Živjeli farmeri, čiji traktori tjeraju Evropu da se vrati iz ludila koje su nametnule multinacionalne kompanije i ljevica – rekao je Salvini, lider desničarske stranke Liga.

Von der Leyen je u Europskom parlamentu u Strasbourgu rekla da se Uredba o održivoj upotrebi (SUR), koja je imala za cilj prepoloviti upotrebu pesticida do 2030. godine, povlači, rekavši da je “postala simbol polarizacije”.

Iako su politike EU i Green Deal, čiji je dio SUR, veliki faktor u prosvjedima traktora, uključeni su i drugi elementi, poput ljutnje farmera zbog visokih cijena goriva i poteškoća s kojima se mnogi od njih suočavaju, te nezadovoljstva nekim nacionalnim politikama.

Traktori iz cijele Italije su se posljednjih dana približavali Rimu, a poljoprivrednici namjeravaju organizirati velike prosvjede u glavnom gradu Italije.

Talijanski ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida pozdravio je najavu Von der Leyen.

– Trebalo bi dodatno ograničiti agrokemikalije samo kada smo u mogućnosti da zaštitimo proizvodnju alternativnim metodama – rekao je./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img