Salvini prijeti bojkotom Nutelli jer nije dovoljno talijanska

Desničarski oporbeni vođa Matteo Salvini zaprijetio je da će bojkotirati Nutellu jer njezini sastojci nisu 100 posto talijanski.

“Predomislio sam se jer sam saznao da Nutella sadrži lješnjake iz Turske pa bih radije pomagao kompanijama koje koriste talijanske proizvode”, rekao je Salvini u četvrtak navečer na skupu.

“Radije bih jeo talijanske proizvode ako tako mogu pomoći talijanskim poljoprivrednicima”, dodao je 46-godišnji Salvini.

Salvini voli javno isticati svoje prehrambene navike u sklopu svoje strategije na društvenim mrežama. Nutellu je često isticao na fotografijama hrane na svojim profilima na Twitteru i Facebooku.

Također vodi talijansku nacionalističku stranku Ligu čiji je moto “Prvo Talijani”. Liga prema ispitivanjima javnog mišljenja vodi s oko 32 posto podrške.

Salvini se u petak opisao “jednim od najvećih talijanskih potrošača Nutelle”. “Koga je briga za dijetu?”, dodao je.

Pozvao je Ferrero i druge domaće prehrambene tvrtke u videu na Facebooku da “nabavljaju talijanski šećer, lješnjake, mlijeko”.

Ferrero, proizvođač Nutelle, najveći je svjetski otkupljivač lješnjaka. Talijanski uzgoj lješnjaka nije dostatan za proizvodnju Nutelle.

Ni svi proizvođači talijanske tjestenine ne koriste talijansku pšenicu jer je Italija ne proizvodi u dovoljnim količinama.

Ferrero je odbio odgovoriti na Salvinijeve primjedbe.

Na njihovoj mrežnoj stranici piše da lješnjake kupuju “većinom u Turskoj i Italiji”, ali i u Gruziji, Čileu, Južnoj Africi i Australiji te promoviraju društveno odgovorni i održivi uzgoj.

Turska proizvodi 70 posto količine lješnjaka u svijetu, a slijedi je Italija s 20 posto prema podacima UN-ove organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO).

The New York Times i drugi mediji izvijestili su da industrija lješnjaka u Turskoj izrabljuje djecu i većinom sirijske izbjeglice./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PREGOVARAČKI TIM GO HDZBiH MOSTAR

Posao je obavljen, Mostar dobiva izbore!

Jučer i danas su oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH vezano za Grad Mostar.Dakle, nakon...