“ŠAKA” DIJETA: Najbrže mršavljenje bez brojenja kalorija

Želite smršavjeti, ali ne znate kako kontrolirati porcije hrane? U tome će vam pomoći jednostavna “šaka” dijeta.

Kontrola porcija i unosa kalorija dva su važna elementa većine dijeta.

Uz takozvanu ”ručnu” dijetu više ne morate razmišljati o kalorijama i porcije ćete bez problema držati pod kontrolom. Ova dijeta bazira se na ideji kontrole porcija hrane pomoću vlastite ruke. Točnije, na temelju veličine određenih dijelova šake. Tako preporučena dnevna količina mesa ne bi trebala biti veća od veličine raširenog dlana, piše Zadovoljna.hr.

Istraživanje Američkog društva za maligne bolesti pokazalo je da nismo vješti u upravljanju količinom hrane koju unosimo u organizam. Na primjer, prosječne porcije tjestenine pet puta su veće od preporučene količine.

Odsjek za prehranu i prehrambene studije sveučilišta New York krivi mentalitet praznog tanjura za pogrešan odnos prema hrani. Ljude se odmalena uči da moraju počistiti sve s tanjura, a takvo ponašanje onda prelazi u naviku i u kombinaciji s prevelikim porcijama dovodi do viška kilograma.

Male promjene u prehrani mogu donijeti velike rezultate, samo morate naučiti kako svakodnevno kontrolirati količinu hrane.

Komadić maslaca veličine vrha prsta ima maksimalno 40 kalorija i sasvim je dovoljan za jutarnji doručak, a ako na kruh namažete jednu obilnu čajnu žlicu maslaca, bespotrebno ćete unijeti minimalno 110 kalorija.

Čajna žlica ulja ima 45 kalorija, a jušna 135 kalorija. Zbog jedne žlice ulja viška dnevno u godinu dana možete se udebljati 6 kilograma.

U nastavku saznajte koliku količinu osnovnih namirnica i popularnih namirnica smijete pojesti u jednom danu.

Na isti način kontrolirajte druge namirnice iz iste grupe i zapamtite da u konzumaciji svježeg voća i povrća nema ograničenja.

Meso – rašireni dlan

Riba – rašireni dlan

Ugljikohidrati (tjestenina, krumpir, riža, kruh) – stisnuta šaka

Maslac – vrh prsta

Sir – ispružen kažiprst i srednji prst

Majoneza, kečap i drugi industrijski umaci – vrh dva prsta

Čokolada – tri ispružena prsta

Sladoled – stisnuta šaka

/HMS/

Najnovije

KORONA VIRUS

U BiH 286 novozaraženih, deset osoba preminulo

U BiH registrirano je 286 novozaraženih koronavirusom, dok je deset osoba preminulo. U protekla 24 sata, u Federaciji BiH testirano je 759 uzoraka od kojih...