SAD uvele nove sankcije dužnosnicima iz RS zbog proslave 9. siječnja- na popisu i Dodikova tajnica

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) američkog Ministarstva financija danas je na listu sankcioniranih osoba uvrstio tri osobe bliske predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Oni su doprinijeli naporima pojedinca pod blokadom (SDN) Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republika Srpska (RS), u podrivanju mira i stabilnosti Bosne i Hercegovine organizirajući i provodeći obilježavanje takozvanog “dana RS” 9. siječanja 2024. godine, aktivnost koja je utvrđena kao neustavna u Bosni i Hercegovini. Ove osobe su olakšale napore Dodika u podrivanju Daytonskog mirovnog sporazuma i autoriteta Ustavnog suda BiH i Visokog predstavnika, navodi se u priopćenju.

– Sjedinjene Države duboko su zabrinute zbog kontinuiranih pokušaja podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine kao dviju ključnih institucija najvažnijih za mir i stabilnost u regiji – rekao je podtajnik Ministarstva financija zadužen za pitanja terorizma i financijske obavještajne poslove, Brian E. Nelson.

– Mi ćemo nastaviti pozivati na odgovornost one koji nastoje sijati podjele zbog vlastitih političkih ciljeva, a na štetu građana Bosne i Hercegovine – dodao je on.

Vlada RS-a je 8., 9. i 10. siječanja 2024. godine organizirala proslave ‘dana RS’ kršeći prethodne odluke Ustavnog suda BiH po kojima je obilježavanje tog praznika 9. siječanja neustavno, jer kao prioritet postavlja “religijsko nasljeđe, tradiciju i običaje samo srpskog naroda” čime se krši ustavna obveza nediskriminacije.

Visoki predstavnik rekao je da obilježavanje devetog siječanja kao ‘dana RS’ predstavlja “jasan i izravan propust u provođenju konačnih i obvezujućih odluka Ustavnog suda BiH”. Napomenuo je da takvo nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH.

Dodik je imenovao i osobno zahtijevao od organizacijskog odbora da planira obilježavanje 9. siječanja u tom bh. entitetu.

Tri osobe koja je OFAC danas uvrstio na listu sankcioniranih bili su članovi tog organizacijskog odbora za obilježavanje ‘dana RS’ i sudjelovali su na sastanku 27. 11. 2023. godine o kojem je javnost uveliko obavještavana, a kojim su pokrenute aktivnosti odbora i odobren plan manifestacija.

Pomaganjem u obilježavanju 9. siječanja, ove osobe su svjesno djelovale u suprotnosti sa zaključcima Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika i demonstrirale izravno nepoštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

– Današnje aktivnosti nastavak su sankcija koje su Sjedinjene Države nametnule kao odgovor na prethodne incidente kada su određeni pojedinci provodili aktivnosti kojima je podrivana regionalna stabilnost. Ove aktivnosti dio su širih nastojanja Vlade SAD da promovira mir, stabilnost i funkcionalnu demokratsku provedbu vlasti u regiji zapadnog Balkana – navodi se u priopćenju američkog ministarstva.

Sjedinjene Države uvrstile su Milorada Dodika na listu sankcioniranih osoba 5. siječanja 2022. u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog odgovornosti za ili sudioništvo, izravnog ili neizravnog učešća, kršenja ili aktivnosti koji predstavljaju smetnju ili prijetnju provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i zbog koruptivnog djelovanja.

Sjedinjene Države su i prije toga uvrstile Dodika na listu sankcioniranih osoba 17. srpnja 2017. godine u skladu sa Izvršnom uredbom 13304, jer je aktivno opstruirao ili predstavljao značajan rizik aktivne opstrukcije Daytonskog mirovnog sporazuma.

Branislav Okuka bio je duboko uključen u planiranje i realizaciju obilježavanja ‘dana RS’, te je odgovoran za povećanje prisustva na proslavama. Okuka pripada izvornoj neformalnoj grupi utjecajnih Dodikovih savjetnika koji gaje simpatije prema srpskom nacionalizmu i Rusiji, koji podržavaju nezavisnost RS-a i fokusirali se na pripremu planova za prenos nadležnosti s državne razine BiH na institucije RS.

Dodik i Okuka su zajedno planirali strategije jednodnevnog povlačenja dužnosnika iz reda bosanskih Srba iz svih državnih institucija BiH.

Okuka i grupa Dodikovih saveznika također su planirali otpor svakom pokušaju vlasti BiH da uhite Dodika u slučaju osuđujuće presude. Uz to, Okuka je bio glavni organizator prosvjeda pod nazivom “Granica postoji” koji su održani u jesen 2023. godine uz međuentitetsku liniju u BiH, i autor je popisa dužnosnika iz reda bosanskih Srba koji su stekli osobnu korist zahvaljujući povezanosti s Dodikovom strankom, Savezom nezavisnih socijal-demokrata, kako bi sudjelovali na narednim prosvjedima – navodi se.

Okuka je uvršten na listu sankcioniranih osoba u skladu s Izvršnom uredbom 14033 jer je djelovao ili navodno djelovao za i u ime, izravno ili neizravno, Milorada Dodika.

Jelena Pajić Baštinac je glavna tajnica predsjednika RS. Zajedno s Okukom bila je članica organizacijskog odbora za obilježavanje ‘dana RS’ koji je bio duboko uključen u planiranje i realizaciju manifestacija tim povodom. Baštinac je takođe bila odgovorna za povećanje prisustva ljudi na proslavama 9. siječanja.

Kao sudionica u tim aktivnostima, Baštinac je aktivno promovirala masovno prisustvo na manifestacijama obilježavanja ‘dana RS’ i javno je odbacila upozorenja i odluke visokog predstavnika u vezi s tim da proslave 9. siječanja jesu protivne Daytonskom mirovnom sporazumu.

Srebrenka Golić predsjedavajuća je Vijeća naroda entiteta RS i dugogodišnja članica SNSD-a. Golić se 27. 11. 2023. sastala s ostalima, uključujući Okuku i Baštinac, radi osnivanja organizacijskog odbora za obilježavanje ‘dana RS’ – čiji je član također bila – i radi usvajanja plana događaja za proslavu 9. siječanja. Golić je aktivno sudjelovala u proslavama ‘dana RS’ kao službena osoba.

Baštinac i Golić su stavljeni na listu u skladu s E.O. 14033 zbog toga što su odgovorni za ili su sudionici u, ili su izravno ili neizravno sudjelovali u kršenju ili činjenju radnje koja je ometala ili prijetila implementaciji bilo kog regionalnog sigurnosnog, mirovnog, međusobnog sporazuma ili okvira za odgovornost vezanog za zapadni Balkan./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img