SAD: U Alabami prvi puta izvršena smrtna kazna dušikom

Alabama je u četvrtak pogubila osuđenog ubojicu Kennetha Smitha dušikom, prvom novom metodom koja je upotrijebljena za izvršenje smrtne kazne u SAD-u od uvođenja smrtonosne injekcije prije četiri desetljeća.

Smith, osuđen 1988. za plaćeno ubojstvo, jedan je od rijetkih zatvorenika koji je već preživio pokušaj egzekucije. U studenome 2022., zatvorski dužnosnici Alabame su prekinuli postupak ubrizgavanja smrtonosne injekcije nakon što mu satima, zbog brojnih posjekotina po rukama, nisu uspjeli pronaći venu. Smrtna presuda istekla je istog dana u ponoć.

On je jedan od dvojice muškaraca koji su bili osuđeni za ubojstvo propovjednikove supruge Elizabeth Sennett, izbodene i pretučene na smrt, za što je egzekutorima plaćeno 1000 dolara.

Godine 1996. porota je kao kaznu preporučila doživotni zatvor bez pomilovanja, ali je sudac odbacio njihovu odluku i osudio ga na smrt.

Alabama je novi protokol nazvala “najbezbolnijom i najhumanijom metodom egzekucije”. Predviđalo se da će Smith izgubiti svijest za manje od minute i odmah umrijeti, no očevici tvrde da je sve potrajalo nekoliko minuta dulje.

Alabama zagovara asfiksaciju jednostavnijom alternativom za zatvorske sustave koji se bore kako naći venu osuđenika ili pribaviti supstance za smrtonosnu injekciju.

Udruge za ljudska prava, stručnjaci UN-a za mučenje i Smithovi odvjetnici nastojali su spriječiti izvršenje smrtne kazne tvrdeći da je metoda riskantna, eksperimentalna te da bi mogla uzrokovati bolnu smrt ili završiti nesmrtonosnom ozljedom.

Smithu su u postupku egzekucije na lice stavili nepropusnu maske preko koje je udisao čisti dušik.

“Čini se da je Smith zadržavao dah koliko god je dugo mogao”, rekao je povjerenik za zatvorski sustav Alabame John Hamm.

Prije nego je dušik pušten Smith je dao podulju završnu izjavu koja je počela riječima: “Noćas je Alabama natjerala čovječanstvo da učini korak unatrag”.

Poručio je da odlazi s “ljubavlju, mirom i svjetlom”. Supruga i ostala rodbina su nazočili egzekuciji.

Dušik čini 78 posto zraka koji udišemo, no udisanjem čistog dušika organi i stanice polako ostaju bez kisika./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img