SAD svojih tisuću vojnika premješta iz sjeverne Sirije u zapadni Irak

“Nastavlja se američko povlačenje iz sjeveroistočne Sirije… Radi se o tjednima, ne danima”, rekao je Esper novinarima na putu za Bliski istok.

“Trenutni je plan za te snage da se repozicioniraju u zapadni Irak”, rekao je Esper, dodavši da broje oko tisuću vojnika.

Dodao je kako će njihova zadaća biti da pomognu braniti Irak i nastave misiju protiv Islamske države.

Planovi se mogu promijeniti

Visoki američki dužnosnik obrane pojasnio je da je situacija još uvijek fluidna i da se planovi mogu promijeniti.

Svaka odluka o slanju dodatnih američkih trupa u Irak vjerojatno će biti temeljito razmotrena u zemlji u kojoj Iran ima sve veći utjecaj.

“To je trenutni plan, stvari se mogu promijeniti između sada i trenutka kada dovršimo povlačenje, ali trenutno je to plan”, dodao je visoki dužnosnik.

5000 američkih vojnika već u Iraku

Nejasno je hoće li američke snage koristiti Irak kao bazu za pokretanje kopnenih napada u Siriji i izvođenje zračnih udara protiv militanata Islamske države.

Dodatne američke trupe povećale bi broj od 5000 američkih vojnika koji su već smješteni u zemlji gdje obučavaju iračke snage, pomažući da ponovno ne ojačaju militanti Islamske države.

Iako je Esper rekao da je razgovarao sa svojim iračkim kolegom i da će to nastaviti činiti i ubuduće, taj potez će neki u Iraku vjerojatno dočekati sa skepsom./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NASTAVAK UDARA NA NEOVISNOST PRAVOSUĐA

IZETBEGOVIĆ: Sve su Hrvate preskočili i došli do Novalića

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA govorio je prilikom gostovanja na Federalnoj televiziji o aferi "Respiratori", oslobađanju Fadila Novalića, radu Tužiteljstva BiH i glavne tužiteljice Gordane...