TRGOVINSKI RAT NA POMOLU?

SAD podiže carine na uvoz zrakoplova iz EU

Sjedinjene Države najavile su više carine na uvoz zrakoplova i zrakoplovnih dijelova iz Europske unije, zaoštravajući transatlantski sukob nakon stišavanja napetosti u trgovinskom ratu s Kinom.

Carine na uvoz zrakoplova bit će 18. ožujka podignute s 10 na 15 posto, što će najteže pogoditi Francusku, Njemačku i Španjolsku te Ujedinjeno Kraljevstvo, zemlje u kojima su stacionirani pogoni europskog proizvođača zrakoplova Airbusa.

U listopadu prošle godine Svjetska trgovinska organizacija (WTO) odobrila je SAD-u kompenzacijske carine na uvoz iz EU-a u vrijednosti 7,5 milijardi dolara godišnje zbog nepropisnih europskih subvencija Airbusu.

Washington je već uveo carinu od 125 posto na niz prehrambenih proizvoda iz EU

Washington je potom uveo carine od 25 posto na uvoz niza prehrambenih proizvoda iz Europske unije, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, meso, voće, sokove, vino i viski. Na popisu su se našli i proizvodi iz Hrvatske, među ostalima svinjetina i prerađevine od svinjskog mesa, školjke, mandarine, šljive, trešnje, breskve, kruške te voćni i povrtni sokovi.

Na kraju prošlog tjedna SAD je potvrdio carine od 25 posto na većinu tih proizvoda, dodajući im još kuhinjske noževe iz Francuske i Njemačke. S popisa je pak uklonjen sok od šljiva.

Razmatrala se i mogućnost podizanja carina na zrakoplove na čak 100 posto

“SAD je i dalje spreman pregovarati o rješenju za sadašnje i buduće subvencije koje Airbusu osiguravaju EU i neke sadašnje i bivše zemlje članice”, stoji u priopćenju ureda američkog predstavnika za trgovinu (USTR), objavljenom u petak navečer.

Razmatrala se i mogućnost podizanja carina na zrakoplove na čak 100 posto, ali se od toga odustalo zbog više od 26 tisuća primjedbi zaprimljenih u postupku javnih konzultacija od sredine prosinca, poručili su iz ureda.

Upozorili su ipak da su spremni dodatno zaoštriti stav u sporu s EU-om ako Bruxelles uvede protumjere na podignute carine na uvoz zrakoplova odnosno ukoliko budu prisiljeni parirati EU u odvojenom sporu oko subvencija Boeingu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije