SAD NAPAO RUSIJU: Kupili su Mundijal! Putinov suradnik priznao

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je izvještaj koji je plod FBI-ove istrage, za koji tvrdi da je dokaz da je Rusija podmitila predsjednika FIFA Seppa Blattera kako bi dobila organizaciju Svjetskog prvenstva u nogometu 2018. godine.

Rusija je na glasanju pobijedila Englesku, udružene ponude Nizozemske i Belgije, kao i Španjolske i Portugala.

U izveštaju koji je sačinjen na 430 stranica, koji je dio istrage FBA o uticaju Rusije na predsjedničke izbore u Americi 2016. godine, tvrdi se da je ruski oligarh mitom kupio organizaciju Mundijala. Dio izvještaja je istraživanje pripadnika britanske tajne službe Christoffera Steela.

“U lipnju 2011. Stil je podnio izvještaj u kojem je sažeo navodni razgovor tadašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i premijera Vladimira Putina u kojem je Putin priznao da je neimenovani ruski oligarh mitom kupio Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Nakon toga, 2012. godine, Steel je FBI upoznao s dvojicom britanskih operativaca koji su imali informacije o podmićivanju.

Nakon razgovora uspjeli su da dođu do člana organizacije bliske Putinu i Kremlju koji je potvrdio kako je Svjetsko prvenstvo bilo kupljeno”, piše u dokumentu koji je objavilo Američko ministarstvo pravosuđa, prenosi ATV.

Iako se u izvještaju ne navodi direktno ime Sepa Blatera, već “bivšeg predsjednika”, jasno je da je riječ upravo o njemu jer je on u tom trenutku bio predsjednik FIFA-e. Blatter je kasnije zbog korupcije otišao sa tog mjesta i dobio šest godina zabrane rada u nogometu./HMS/

Najnovije