SAD i Velika Britanija započeli nove napade na Hute

Sjedinjene i Velika Britanija započeli su nove zajedničke zračne napade na ciljeve Huta u Jemenu.

Ovo je drugi put da američke i britanske snage zajednički napadaju militantne pobunjenike Hute koje podupire Iran u znak osvete za napade koje ta skupina konstantno izvodi na brodove u Crvenom moru.

Reuters navodi da su trojica američkih dužnosnika, koji su željeli ostati anonimni, potvrdili da su izvedeni novi zračni napadi, ali zasad nema informacije koliko je meta pogođeno.

Napadi su usmjereni na niz ciljeva, uključujući radare, rekli su američki dužnosnici medijima.

Dužnosnici navode i da su Tomahawk projektili i borbeni zrakoplovi lansirani s ratnih brodova i podmornica korišteni za uništavanje mjesta za skladištenje hutijskih projektila i lansera.

U napad su, prema dostupnim informacijama, uključeni borbeni zrakoplovi s nosača USS Eisenhower.

Zajednička operacija dolazi otprilike 10 dana nakon što su američki i britanski ratni brodovi i borbeni zrakoplovi pogodili više od 60 ciljeva Huta na 28 lokacija u Jemenu. Amerikancima je večerašnja akcija osmi napad protiv Huta.

Huti su nakon toga izveli više novih napada na teretne brodove u Crvenom i Arapskom moru. Njihovi su dužnosnici i ranije danas objavili da su napali američki teretni brod Ocean Jazz u Adenskom zaljevu, no američka vojska je to demantirala./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img