SAD i Velika Britanija izvele napade na ciljeve Hutija u Jemenu

Sjedinjene Države i Velika Britanija izvele su udare na ciljeve Hutija u Jemenu, posljednji od nekoliko napada posljednjih tjedana.

Huti su grupa koju podržava Iran i koja Izrael smatra neprijateljem.

Kao odgovor na rat u Pojasu Gaze, Huti su počeli ispaljivati bespilotne letjelice i projektile prema Izraelu, a većina je presretnuta.

Britanski ministar obrane Grant Shapps kaže da najnoviji udari u Jemenu “nisu eskalacija”.

Navodi kako su napadi Hutija na komercijalne i vojne brodove u Crvenom moru “ilegalni i neprihvatljivi”.

-Naša je dužnost da zaštitimo nevine živote i očuvamo slobodu plovidbe – dodaje ministar obrane, opravdavajući operaciju kao “srazmjernu i usmjerenu protiv vojnih ciljeva Hutija u Jemenu”, javlja BBC.

Shapps je uvjeren da su najnoviji napadi – treći val zajedničke britansko-američke vojne akcije – “dodatno degradirali sposobnosti Hutija”.

Huti tvrde da gađaju brodove u Crvenom moru koji su u izraelskom vlasništvu, pod zastavom ili kojima upravljaju, ili koji idu u izraelske luke. Međutim, mnoga plovila koja su napadnuta nemaju veze s Izraelom.

Pomorske snage predvođene SAD osujetile su mnoge napade.

Glavne brodarske kompanije prestale su koristiti Crveno more, kroz koje obično prolazi gotovo 15 posto globalne pomorske trgovine, i umjesto toga koriste mnogo duži put oko južne Afrike./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img