MINISTARSKA VIDEO KONFERENCIJA

SAD će ukinuti vize za državljane svih preostalih članica EU

Ministri EU-a i SAD-a raspravljali su u četvrtak na videokonferenciji o sigurnosnim i pravosudnim pitanjima u okolnostima pandemije te o viznom reciprocitetu na kojem se aktivno radi “u ovom formatu, ali i na bilateralnoj razini”, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Državljani SAD-a mogu putovati u sve zemlje članice EU-a bez viza, dok četiri članice Unije – Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Cipar još uvijek trebaju vize za ulazak u SAD.

“Na tom pitanju vrlo aktivno radimo i u ovom formatu, ali i na bilateralnoj razini. Nadamo se napretku kada je u pitanju program izuzeća od viza”, rekao je u NSK hrvatski ministar Davor Božinović koji je zajedno s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem predsjedao virtualnim sastankom EU-a i SAD-a.

Umjesto fizičkog sastanka u Dubrovniku, kako je planirano prije izbijanja zdravstvene krize, sastanak je održan online.

Ministri unutarnjih poslova razgovarali su o kibernetičkom kriminalitetu, terorizmu, širenju ekstremističke propagande, dezinformacija i ograničenjima putovanja i drugim sigurnosnim izazovima.

“Sigurnosni izazovi prekogranične naravi u aktualnim uvjetima, rekao bih, ne da se nisu smanjili, već su u pojedinim područjima izraženiji nego prije”, istaknuo je Božinović.

Dodao je da treba nastaviti dijalog s SAD-om i “dodatno jačati transatlantsko partnerstvo kojemu EU oduvijek daje visoku važnost”.

Ministri pravosuđa razgovarali su o aplikacijama za praćenje kontakata te hitnim i izvanrednim mjerama za osiguranje funkcionalnosti pravosudnih sustava u uvjetima izvanrednog stanja, karantena i izolacija./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NAKON PHILIPPEOVE OSTAVKE

Macron imenovao Jeana Castexa novim francuskim premijerom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je u petak Jeana Castexa, visokog dužnosnika zaduženog za strategiju izlaska zemlje iz karantene, novim premijerom u najavljenom preustroju...