ŠKORIĆ: HR HB predložak novog institucionalnog okvira BiH

Saborski zastupnik HDZ -a Petar Škorić čestitao je danas putem svog Facebook profila obljetnicu utemeljenja Hrvatske republike Herceg-Bosne.

“Prije 26 godina osnovana je Hrvatska republika Herceg-Bosna, upravna jedinica hrvatskoga naroda unutar Bosne i Hercegovine. Herceg-Bosna i njezino vojno-obrambeno krilo Hrvatsko vijeće obrane su u tim najtežim vremenima bili jedini jamac opstojnosti hrvatskog naroda na svojim ognjištima diljem Bosne i Hercegovine.

Upravo Hrvati u Bosni i Hercegovini su bili prvi koji su stali na put velikosrpskoj agresiji na BiH i bez kojih provođenje kasnijih oslobodilačkih operacija ne bi bilo moguće. Herceg-Bosna je bila institucionalni okvir hrvatskog naroda koji nije negirao postojanje jedinstvene Bosne i Hercegovine, već upravo suprotno, svim silama se borio za njezin opstanak dok drugi tu prijetnju nisu niti prepoznavali (i govorili „ovo nije naš rat“).

Hrvatski narod u BiH je danas ponovno ugrožen, a sam spomen Herceg-Bosne postaje sve nepoželjniji. Sustavna majorizacija, ratnohuškačke izjave kao i onemogućavanje u prakticiranju osnovnog demokratskog prava izbora vlastitog predstavnika u državni vrh – sve su to načini na koje se hrvatski narod pokušava lišiti onih prava koja su krvlju izborili.

Upravo zato HRHB mora ostati primjer i predložak novog institucionalnog okvira koji će napokon nakon dugih desetljeća omogućiti hrvatskom narodu istinsku ravnopravnost i, u konačnici, opstanak u BiH. Ne zaboravljajmo vlastitu povijesti, a posebno sve Hrvate iz BiH koji su svoje živote položili za svoj narod, za Herceg-Bosnu i Bosnu i Hercegovinu”, napisao je Škorić./HMS/

Najnovije

MINISTAR ZDRAVSTVA RH

Beroš objasnio kad će Hrvatska proglasiti kraj epidemije te uputio jasnu poruku za jesen

U Hrvatskoj je 113 novih slučajeva zaraze koronavirusom na 4436 testiranih, a tri su osobe preminule, objavio je danas Stožer. “Rekao je Božinović da Beroš...