SABOR RH: Grmoja i Klisović optužili Vladu za “mlaku” reakciju na Deklaraciju SDA; Milas i Kovač im odgovorili

Oporbeni Most i SDP ustvrdili su u srijedu u Hrvatskom saboru kako je SDA BiH nedavno donijela deklaraciju kojoj je cilj provoditi bošnjačku unitarističku politiku, prozivajući pritom hrvatsku vlast da nije dovoljno snažno reagirala na nju.

Deklaracija koju je donijela SDA sadrži niz elemenata o kojima ne možemo samo tako šutjeti, istaknuo je Joško Klisović (SDP).

Ocijenio je kako inačica građanske države koju zagovara SDA u tom dokumentu u današnjim uvjetima u BiH ne vodi “nigdje drugdje nego preuzimanju državnih institucija i majorizaciji ostalih naroda od strane Bošnjaka”.

Nikola Grmoja (Most) naglašava da deklaracija SDA ima za cilj provoditi bošnjačku unitarističku politiku, ali da nije čuo “snažnije reakcije hrvatskih državnih vlasti” na nju.

Svi znamo što se događa s Hrvatima u BiH, da se oni preglasavaju, a sada imamo namjeru pretvaranja BiH u građansku državu s bošnjačkom dominacijom, konstatirao je Grmoja poručivši kako tu postoji i odgovornost hrvatskog političkog vodstva u BiH na čelu s Draganom Čovićem. Hrvatska je trebala reagirati na te namjere, te su reakcije izostale, vidio sam samo parcijalne, konstatirao je Grmoja.

Miro Kovač (HDZ) podsjeća da je baš HDZ potaknuo donošenje Deklaracije o položaju Hrvata u BiH, pa “žali” da Most tada nije prepoznao njenu vrijednost. Da smo tada pokazali svijest za konsenzus, Deklaracija bi još jače odjeknula, kazao je Kovač, poručivši kako su i aktualna i prethodne HDZ-ove vlade pokazale koliko im je stalo do Hrvata izvan BiH.

Spomenuta rasprava povela se uoči saborske rasprave o Godišnjem izvješću o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan Hrvatske koje je podnio Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

Milas: Sitni stranački interesi

Državni tajnik tog Ureda Zvonko Milas precizirao je da je spomenuta deklaracija donijeta 14. rujna. Čudi se da Hrvatski sabor na takav način raspravlja o toj temi, “koristeći sitne stranačke interese na leđima Hrvata u BiH”.

Na ovakav način nećemo doprinijeti nikome, najmanje dobrom položaju Hrvata u BiH, odgovorio je zastupnicima te naglasio da je jednakopravan položaj Hrvata u BiH prvi i ključni vanjskopolitički prioritet hrvatske Vlade.

Davor Vlaović (HSS) pozvao je pak Vladu da se zauzme da se promijeni trasa autoceste i plinovoda koja bi trebala proći preko sela Garevca, Donjih Kladara i Čardaka u BiH. Tamo živi oko osam tisuća stanovnika, većinom Hrvata povratnika, sada se planira ponovno rušiti njihove kuće, upozorio je zastupnik./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije