S. KOREJA: Putin će nas uskoro posjetiti

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je spremnost da uskoro posjeti Sjevernu Koreju, objavila je danas državna sjevernokorejska agencija KCNA. Agencija je objavila spremnost sjevernokorejske vlade da “najiskrenije pozdravi najbližeg prijatelja korejskog naroda”.

Ranije ovog tjedna glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se Moskva nada da će posjeta biti dogovorena te da će Putin otputovati u Sjevernu Koreju “u doglednoj budućnosti”. Na produbljivanje veza između Moskve i Pjongjanga u inozemstvu se gleda sa sumnjom i zabrinutošću.

Vjeruje se da je Sjeverna Koreja Rusiji isporučila streljivo i balističke projektile koji su korišteni u invaziji na Ukrajinu. Stoga postoji strah da bi Rusija mogla pružiti tehničku pomoć sjevernokorejskim programima naoružanja.

Ranije ovog tjedna Rusija je ponovno potvrdila svoju blisku suradnju sa Sjevernom Korejom tijekom trodnevnog posjeta Moskvi ministrice vanjskih poslova Choe Son Hui.

Kao simbol bliže suradnje, sjevernokorejski vođa Kim Jong Un posjetio je ruski Daleki istok prošlog rujna i tamo se susreo s Putinom. Nakon toga je uslijedio posjet ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Pjongjangu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img