NA POMOLU BOLNO RJEŠENJE KRIZE NA MAKSIMIRU

S Bjelicom se pregovara o raskidu, a čak četiri igrača koja su gradila europski Dinamo napuštaju klub

Osim s trenerom Bjelicom, klub će po svemu sudeći predložiti sporazumni raskid i s nekoliko igrača čiji ugovori ističu 2020. ili 2021.

Početak tjedna, radnog tjedna, koliko god to tijekom pandemije Covidom-19 čudno zvučalo, označio je i početak pregovora Dinamovih igrača i sportskog direktora Zorana Mamića oko kriznih mjera štednje, smanjenja ugovora u sljedećih šest mjeseci za 66%, pa vraćanja 33% unutar sljedećih šest mjeseci po nastavku natjecanja.

Pregovarat će se i s trenerom Nenadom Bjelicom oko sporazumnog raskida ugovora, a također će se vjerojatno i nekim igračima predložiti sporazumni raskid, a kad će glede jednog ili drugog rješavanja problema iznad Maksimira početi sukljati “bijeli dim” nezahvalno je prognozirati, pišu Sportske novosti.
U međuvremenu je i Fifa, Međunarodna udruga nogometnih saveza, objavila “mjere i preporuke” u kriznoj situaciji, koje su kompatibilne s Dinamovima, a usuglasila ih je posebno za tu svrhu oformljena radna grupa u kojoj su bili Fifini administrativci, predstavnici nacionalnih federacija, Europske klupske asocijacije (ECA), igračkog sindikata FIFPRO i Foruma svjetskih liga.

Prema Fifi, dakle, kao što se već špekuliralo u medijima diljem svijeta, a sad je i službeno, ugovori koji su potpisani zaključno s 30. lipnjem 2020. trajat će dok sezona ne završi, dakle do posljednjeg kola, za koje je Uefa trenutno dala rok 2. kolovoza. Prije kraja lipnja igrač može otići samo u sporazumu s klubom. Isto tako, tko već ima potpisan ugovor s novim klubom nakon lipnja, novi će mu ugovor početi teći tek po svršetku aktualne, produžene sezone.

Konkretno za “modre” to znači da će Théophile-Catherine, kojem ugovor ističe baš 30. lipnja, biti Dinamov igrač i nakon tog datuma, dok ne završi HNL, ako se klub i igrač u međuvremenu ne dogovore, a po svemu sudeći rastanak je vrlo izvjestan jer reprezentativni stoper Martinika ionako nije htio potpisati novi ugovor, kalkulirao je i može se očekivati da će postati slobodan i prije nastavka HNL-a.

Na prijedlog sporazumnog raskida vjerojatno će se ići i prema igračima kojima ugovori ističu 2021., a to su Gavranović (siječanj), Dilaver (lipanj) i Hajrović (prosinac). Također, igrači na posudbama igrali bi do kraja sezone za svoje trenutne klubove, primjerice Kastrati za Lokomotivu, Atiemwen za Goricu, a Andrić za Inter-Zaprešić, inozemci (Pinto, Knežević, Menalo) također.

POVUCI_POTEGNI Dinamo plaća ratu za ožujak, igrači potpisuju

Što se, pak, smanjenja ugovora tiče, Fifa kaže da ovisno o zakonodavstvima pojedine države dok nema utakmica svi mogu čak i na minimalac, a nije li moguće postići dogovor s igračima moguće je i jednostrano rezanje, ali s kasnijim objašnjenjem Fifi zašto je to ekonomski opravdano. Kako smo već pisali, Dinamo je spreman platiti ratu s kraja ožujka, koja je trenutno na čekanju, potpišu li igrači predloženo smanjenje. I oko toga se sad vode pregovori sa sportskim direktorom i odvjetnicima./HMS/

Najnovije