NIZOZEMSKI PREMIEJR

RUTTE: Spremni smo pomoći, pred BiH je još mnogo posla do otvaranja pregovora s EU

Premijer Nizozemske Mark Rutte izjavio je danas u Sarajevu da treba iskreno reći da je pred Bosnom i Hercegovinom još puno posla do ispunjenja svih uvjeta i da bh. političari moraju ostvariti napredak po pitanju 14 prioriteta prije otvaranja pregovora u članstvu.

Rutte je poslije sastanka koji je, kao dio delegacije Europske unije u kojoj su još predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i premijeri Hrvatske Andrej Plenković, održao s Vijećem ministara BiH rekao da će u procesu pristupanja EU zemlje kandidati uvijek morati ispunjavati sve uvjete posebno kad je u pitanju vladavina prava.

– Podržavamo europske ambicije BiH i u zajedničkom interesu nam je da postane članica EU kao jedinstvena i nezavisna država. Nizozemska, EK i druge europske zemlje su vrlo zainteresirane da pomognu što dokazujemo i ovom posjetom – naveo je Rutte.

Istakao je da njegova zemlja i BiH imaju jake veze i zajedničku prošlost s jednom tamnom stranicom koja je stvorila trajne veze, te da je to prošlost na koju ćemo se nastaviti zajednički osvrtati.

Rutte je poručio da Nizozemska osjeća snažnu povezanost sa zapadnim Balkanom, a posebno s BiH kojoj žele pomagati da bude sigurna, stabilna i prosperitetna.

Dodao je da na tome rade kao dio misije EUFOR-a i Vijeća za implementaciju mira, te financirajući razvoj demokracije i vladavine prava u BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img