RUTTE: Hrvatska je naš ključni EU partner za zapadni Balkan

“Hrvatska je ključni partner Nizozemske za politiku osiguranja stabilnosti i sigurnosti na zapadnom Balkanu”, kazao je danas nizozemski premijer Mark Rutte na zajedničkoj konferenciji za medije u Banskim dvorima s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

“Naš posjet Bosni i Hercegovini bio je vrlo važan jer stabilnost i sigurnost regije zapadnog Balkana esencijalni su za našu zajedničku europsku budućnost”, kazao je Rutte nakon sastanka s Plenkovićem.

“Uz užasan rat koji bjesni na našem kontinentu, svi imamo dužnost poticati stabilnost i sigurnost gdje god to možemo. U tom pogledu Hrvatska je za nas ključni EU partner”, dodao je Rutte.

Zajednički posjet Plenkovića, Ruttea i Von der Leyen

Plenković, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i Rutte zajednički su posjetili BiH kako bi potaknuli političare u toj zemlji na provedbu reformi nužnih za odluku Europskog vijeća u ožujku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

Foto: Pixsell

Plenković je kazao kako su i on i Rutte dojma da je taj posjet bio “izrazito kvalitetan i koristan” te da su razgovori u Sarajevu “bili poticaj da se naprave koraci u sljedećih nekoliko tjedana koji će omogućiti Komisiji da im predstavi pozitivno izvješće o postignućima (BiH)”.

Rutte: Nizozemska podržava ambicije zemalja jugoistočne Europe za EU

Rutte je napomenuo kako Nizozemska, koja je tradicionalno jedna od država najskeptičnijih prema proširenju Unije, podržava ambicije zemalja jugoistočne Europe za pridruživanje Europskoj uniji.

Također je napomenuo kako smatra da se prevladavajući stav u nizozemskom parlamentu da EU “može imati nove članice” neće mijenjati u novom sazivu te da “ne ovisi o ishodu izbora”.

Rutteova Narodna stranka za slobodu i demokraciju doživjela je poraz na izborima u studenom, a na izborima je relativnu većinu osvojila Stranka za slobodu desnog populista Geerta Wildersa.

Plenković: Nizozemska je jedan od najvećih trgovinskih partnera Hrvatske te je najveći ulagač

Plenković je napomenuo kako je Nizozemska jedan od najvećih trgovinskih partnera Hrvatske te da je najveći ulagač u Hrvatskoj. Plenković je Rutteu zahvalio na “vrlo konstruktivnoj potpori tijekom zadnjih mjeseci i prošle godine”, referirajući se i na podršku Nizozemske hrvatskom ulasku u Šengen.

Rutte je naglasio kako Hrvatska i Nizozemska dijele i predanost podršci Ukrajini, a Hrvatskoj je zahvalio na podršci Ukrajini u razminiranju i vojnoj opremi.

Zajednički interesi Nizozemske i Hrvatske

“Trebamo nastaviti podržavati Ukrajinu, gdje god možemo i koliko god nam je potrebno. Putinu se ne smije dopustiti da dobije rat”, kazao je Rutte.

Kao pitanje od zajedničkog interesa Rutte je apostrofirao i suradnju na suzbijanju ilegalnih migracija./Hina/HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img