Ruska Duma ukinula Hruščovljevu odluka o predaji Krima Ukrajini

Ruski parlament, Državna Duma, ukinula je odluku nekadašnjeg glavnog tajnika SSSR-a Nikite Hruščova iz 1954. godine kojom je Krimska oblast predana Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici /USSR/.

Zakon, kojim se odluka o predaji Krima iz sastava Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike /RSFSR/ u sastav USSR-a proglašava nevažećom, inicirali su zastupnik Dume Konstantin Zatulin i senator s Krima Sergej Cekov.

“Odluka o predaji Krimske oblasti, koja je usvojena 1954. godine normativno-pravnim aktima koji nemaju pravnu snagu, uz kršenje ustava RSFSR-a i SSSR-a, priznaje se kao nezakonita i nije u skladu s osnovnim principima vladavine prava i međunarodnog prava”, navodi se u dokumentu.

Predsjedavajući krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov u prosincu prošle godine ukazao je na “rekordan broj prekršaja” pri predaji Krima USSR-u 1954. godine.

On je tada istaknuo da, u slučaju da su tada donesene pravne odluke, ruska strana sada ne bi imala što osporavati i ne bi imala osnovu da se obraća sudu.

Rusija je u ožujku 2014. izvršila aneksiju Krima. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom teritorijom, ali prema riječima predsjednika Rusije Vladimira Putina – pitanje Krima je završeno./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img