Rusija u Ukrajini upotrijebila moćni Cirkon koji putuje devet puta brže od zvuka

Rusija je prošlog tjedna prvi put u gotovo dvogodišnjem ratu pogodila Kijev hiperzvučnim projektilom Cirkon i postavila novi izazov ukrajinskoj protuzračnoj obrani, rekao je danas ravnatelj kijevskog istraživačkog instituta.

Oleksandr Ruvin, ravnatelj Kijevskog znanstveno-istraživačkog instituta za forenzička ispitivanja, objavio je na Telegramu da je institut dovršio preliminarnu analizu fragmenata projektila iz ruskog napada 7. veljače.

Priložio je videosnimku navodne olupine projektila sa specifičnim oznakama. “Ovdje možemo vidjeti elemente karakteristične za projektil 3M22 Cirkon. Fragmenti motora i upravljačkih mehanizama nose specifične oznake”, objasnio je.

Rusko ministarstvo obrane još nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Cirkon ima domet od 1.000 km i putuje devet puta brže od zvuka, tvrde ruske vlasti. Vojni analitičari upozoravaju da bi njegova hiperzvučna brzina mogla protuzračnoj obrani znatno smanjiti vrijeme reakcije, kao i povećati učinak napada na šire, dublje i posebno ojačane mete.

Ruski su izvori u lipnju 2020. objavili da je završeno testiranje Cirkona, a predsjednik Vladimir Putin pohvalio ga je kao dio nove generacije oružanih sustava bez premca.

Bude li se i službeno potvrdila njegova uporaba u Ukrajini, to bi oružje moglo predstavljati dodatni izazov za ukrajinske protuzračne snage, nakon što je već u pitanje dovedena buduća vojna pomoć Zapada.

Rusija provodi redovite zračne napade na Ukrajinu koristeći niz različitih projektila dugog dometa i bespilotnih letjelica. Cirkon je isprva osmišljen kao oružje za lansiranje s mora, da bi kasnije bila razvijena i verzija za lansiranje sa zemlje.

U napadu 7. veljače ubijeno je najmanje petero ljudi, a oštećene su stambene zgrade i energetska infrastruktura, obavile su ukrajinske vlasti./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img