Sve vijesti

POJAČALI AGRESIJU

Rusija silovito napala ukrajinske gradove iranskim dronovima

Rusija je rano jutros pokrenula masovni napad bespilotnim letjelicama, pri čemu je pogodila kritičnu infrastrukturu na zapadu i jugu Ukrajine te je uništila privatne kuće i komercijalne zgrade u Harkivu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, rekli su dužnosnici.

Ukrajinska zračna obrana priopćila je da je oborila 24 bespilotne letjelice “Shahed” od 40 koje je lansirala Rusija, što je najveći napad bespilotnim letjelicama u posljednjih nekoliko tjedana. Napadom su pogođeni Harkiv na sjeveroistoku, Odesa i Herson na jugu te regija Lavov blizu granice s Poljskom na zapadu.

“Ruski teroristi će s dolaskom zime pokušati učiniti više štete”

Oborena je i jedna raketa X-59, priopćilo je zrakoplovstvo. “Shvaćamo da će, kako se približava zima, ruski teroristi pokušati učiniti više štete. Odgovorit ćemo neprijatelju”, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, dodajući da je protuzračna obrana bila aktivna u 10 regija.

Dužnosnici kažu da se Ukrajina priprema za drugu zimu ruskih zračnih napada na energetski sustav, za koji upozoravaju da je ranjiviji nego što je bio prošle godine jer ima manje viškova i malo rezervne opreme.

Dronovi lansirani u više valova

Zrakoplovstvo je priopćilo da su bespilotne letjelice lansirane u nekoliko valova u malim skupinama. Zračne uzbune u nekim regijama trajale su i po nekoliko sati tijekom noći. Maksim Kozicki, guverner Lavova, rekao je da je infrastrukturni objekt pogođen pet puta tijekom napada na njegovu regiju, nije razjasnio kakva je šteta nastala, ali je kazao kako nema žrtava.

U obližnjoj regiji Ivano-Frankivsk pogođen je vojni objekt, rekla je guvernerka Svitlana Oniščuk. Oleh Kiper, guverner regije Odesa, izvijestio je o udaru na infrastrukturni objekt u južnoj regiji. Oleh Sinehubov, guverner Harkiva, rekao je da su bespilotne letjelice pogodile civilnu infrastrukturu i izazvale požare u gradu Harkivu i u njegovoj okolici.

Dodao je da je osam osoba, među kojima i dvoje djece, zbog akutnog stresa zatražilo liječničku pomoć. Ministar unutarnjih poslova Ihor Klimenko rekao je da je tijekom napada na Harkiv oštećeno osam privatnih kuća, trokatnica, nekoliko automobila i automehaničarska radionica./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PREDSJEDATELJICA VIJEĆA MINISTARA

Krišto u Bruxellesu na političkom forumu o EU integracijama BiH

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto boravit će sutra u Bruxellesu, gdje će sudjelovati na Drugom političkom forumu na visokoj razini o EU integracijama...