Rusija pokrenula raketne napade na Kijev i druge ukrajinske gradove

Rusija je pokrenula nekoliko valova raketnih udara na Kijev i druge ukrajinske gradove tijekom jutarnjih špica jutros, priopćili su ukrajinski dužnosnici, a ruševine koje su padale iz oborenog naoružanja prekinule su opskrbu strujom u dijelovima ukrajinske prijestolnice.

Nekoliko valova eksplozija potreslo je Kijev tijekom napada, prvog u veljači, a sistemi protuzračne obrane angažirani su na uništavanju projektila, priopćio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Najmanje dvije osobe ranjene su u okrugu Dnjeprovski koji leži uz rijeku Dnjepar, dodao je on.

Kompletna Ukrajina bila je pod uzbunom za zračni napad od oko šest sati ujutro po lokalnom vremenu, a ukrajinsko ratno zrakoplovstvo na Telegramu je upozorilo na rizik od ruskih raketnih napada širom zemlje.

Prve eksplozije čule su se nešto prije sedam sati ujutru u Kijevu.

– Uplašila sam se kada su objavljena zračna upozorenja i požurili smo ovamo – kazala je Tetjana (49) za Reuters u skloništu za bombe u centru Kijeva, grleći svoju dvogodišnju unuku i malog psa.

– Nadam se da će ih sve oboriti. Molim se za našu protuzračnu obranu – dodala je.

Obim napada, koji je trajao nekoliko sati, nije bio odmah poznat. Rusko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na Reutersov zahtjev za komentar.

Najveća ukrajinska privatna energetska kompanija DTEK priopćila je da je Dnjeprovski okrug djelimično ostao bez struje. Kličko je naveo da su krhotine koje su padale iz oborene ruske rakete oštetile neke dalekovode.

Oleh Sinehubov, guverner regije Harkov na sjeveroistoku Ukrajine, priopćio je da su ruske rakete pogodile nestambenu infrastrukturu u gradu Harkovu, administrativnom centru regije./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img