Rusija i Kina uložile veto na američki nacrt rezolucije o hitnom prekidu vatre u Gazi

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak je odbilo rezoluciju kojom se poziva na žuran prekid vatre u Gazi i sporazum Izraela i Hamasa o taocima nakon što su Rusija i Kina uložile veto na mjeru koju su predložile Sjedinjene Države.

Rezolucijom, protiv koje je također glasovao Alžir, a Gvajana je bila suzdržana, poziva se na trenutni i kontinuirani prekid vatre u trajanju od otprilike šest tjedna koji bi zaštitio civile i omogućio isporuku humanitarne pomoći.

Jedanaest od 15 članica Vijeća glasovalo je za rezoluciju, ali su veto Rusije i Kine zaustavili njeno usvajanje.

Vijeće će se sastati u ponedjeljak u 10 sati po lokalnom američkom vremenu (14 sati po srednjoeuropskom) kako bi glasovalo o alternativnoj rezoluciji koju su izradile izabrane članice Vijeća sigurnosti, priopćio je jedan diplomat. Glasanje je bilo planirano za subotu, ali je odgođeno jer su rasprave u tijeku, dodao je diplomat.

U toj rezoluciji, u čiji je nacrt u uvid došao Reuters, zahtijeva se žuran prekid vatre za muslimanski sveti mjesec Ramazan koji je u tijeku, oslobađanje svih talaca i prošireni protok humanitarne pomoći u Gazu.

Nacrt ne uključuje odredbe koje podržavaju aktualne diplomatske napore da se osigura prekid vatre – element američke rezolucije. Washington je surađivao s Katarom i Egiptom kako bi pokušao posredovati u dogovoru./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img