Rusija i Amerika šalju zajedničku misiju na Veneru

Rusija je postigla dogovor o istraživanju planeta Venere u zajedničkoj misiji sa SAD-om, rekao je čelnik ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin u intervjuu kasno sinoć.

“Dogovorili smo se s Amerikancima o zajedničkoj misiji na Veneru”, rekao je Rogozin, dodajući da će zajedno lakše prihvatiti izazov i s ekonomskog i s tehničkog stajališta.

Ne zna se kad će misija biti pokrenuta

“Takve probleme je lakše rješavati zajedno korištenjem talenata naših znanstvenika”, rekao je Rogozin, ali nije naveo kada bi misija mogla biti pokrenuta.

Najbliži planetarni susjed Zemlje, Venera je slične veličine kao naš planet, ali je njena površina obavijena gustim oblacima, a zbog katastrofalnog učinka staklenika na površini je nekoliko stotina Celzijevih stupnjeva.

Rusija je prvotno najavila misiju na Veneru prošle godine, s preliminarnim datumima lansiranja između 2027. i 2029. Nedavno su Ujedinjeni Arapski Emirati također objavili svoju namjeru da istraže taj planet./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NOVI SPOR

Rusija naredila američkim diplomatima da napuste zemlju

Rusko ministarstvo vanjskih poslova naredilo je osoblju američkog veleposlanstva u Moskvi da napuste tu zemlju do 31. siječnja iduće godine, javila je u srijedu...