Rusija će maknuti talibane sa svog popisa terorističkih organizacija

Rusija je priopćila da ima važna pitanja o kojima treba razgovarati s afganistanskim talibanskim liderima i da radi na uklanjanju talibana sa svog popisa zabranjenih terorističkih organizacija.

– Ovo je zemlja koja je uz nas i na ovaj ili onaj način komuniciramo s njima, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Reuters.

– Moramo riješiti goruća pitanja, to također zahtijeva dijalog, tako da u tom smislu komuniciramo s njima kao praktički svi drugi – oni su de facto vlast u Afganistanu, dodao je Peskov.

Peskov nije elaborirao “hitne probleme”, ali Rusija je prošli mjesec pretrpjela najsmrtonosniji napad u 20 godina kada su naoružani napadači upali u koncertnu dvoranu izvan Moskve, ubivši najmanje 144 osobe.

Militanti Islamske države preuzeli su odgovornost, a američki dužnosnici rekli su da imaju obavještajne podatke da je odgovoran afganistanski ogranak mreže, Islamska država Khorasan. Rusija je rekla da također istražuje vezu s Ukrajinom, što su Kijev i Sjedinjene Države oštro odbacili.

Talibani su se vratili na vlast u Afganistanu 2021. nakon povlačenja stranih snaga predvođenih SAD-om, ali su do sada ostali na popisu organizacija koje Rusija označava kao terorističke./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img