Rusi tvrde da su im sankcije razvile poljoprivredu

Rusija je samodostatna u opskrbi osnovnim prehrambenim proizvodima, a sankcije i embargo na uvoz tih proizvoda potaknuli su rusku poljoprivredu na ubrzan razvoj, priopćilo je rusko ministarstvo poljoprivrede.

Rusija je u kolovozu 2014. godine zabranila uvoz nekih poljoprivrednih proizvoda i sirovina iz zemalja koje su joj uvele sankcije zbog aneksije ukrajinskog Krima.

Među tim zemljama su SAD, zemlje EU-a, Kanada, Australija i Norveška. Zabrana se odnosi na uvoz mesa, suhomesnatih proizvoda, ribe i plodova mora, povrća, voća i mliječnih proizvoda. Ruske protumjere kao odgovor na sankcije na snazi su do konca 2020. godine.

“Rusija u cijelosti sama osigurava svoje potrebe za osnovnim prehrambenim proizvodima”

“Rusija u cijelosti sama osigurava svoje potrebe za osnovnim prehrambenim proizvodima zahvaljujući dinamičnom razvoju poljoprivrede koji omogućuje podmirenje potreba cijele zemlje. Postigli smo značajan stupanj prehrambene sigurnosti u praktički svim ključnim područjima: imamo dovoljno žitarica, biljnog ulja, šećera, mesa i mesnih proizvoda”, kaže se u osvrtu ruskog ministarstva poljoprivrede na postignuća poljoprivrednog kompleksa.

Ministarstvo ističe da su sankcije potaknule investicije u razvoj poljoprivrede te utjecale na povećanje broja radnih mjesta u poljoprivredi i srodnim industrijama. Navodi se kako je u razdoblju ruskih “kontra sankcija” poljoprivreda porasla za 14,3 posto, a uvoz smanjen za 31,2 posto.

“Štoviše, zahvaljujući rastu proizvodnje, zadnjih godina smo sa supstitucije uvoza prešli na izvozno orijentiran model razvoja poljoprivrede, a Rusija je postala značajan isporučitelj hrane na svjetskim tržištima pa zauzima prvo mjesto u izvozu pšenice te je među liderima u izvozu biljnog ulja i ribe”, kažu u ruskom ministarstvu poljoprivrede.

Rusi ove godine očekuju povoljnu dinamiku u praktički svim vidovima poljoprivredne proizvodnje. Tako ministarstvo poljoprivrede ističe da će prinos žitarica biti dovoljan za domaće potrebe, ali i izvoz.

Očekuje se i rekordna berba povrća u plastenicima te rekordan prinos uljarica, očekivan rast proizvodnje mesa i peradi je 1,8 posto, a u proizvodnji mlijeka očekuje se rast u odnosu na prošlu godinu za 1,5 posto./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

AUSTRALIJA

Rudarski div eksplozijom uništio 46.000 godina stare špilje Aboridžina

Britansko-australski rudarski div Rio Tinto ispričao se što je eksplozijom uništio 46.000 godina stare špilje Aboridžina u Zapadnoj Australiji koje datiraju iz posljednjega ledenog...