RUŠI STEREOTIP O HRVATSKOJ KAO AGRESORU FUP pokušava ušutkati Zorana Čegara

Federalna uprava policije (FUP) je, zbog intervjua koji je dao Večernjem listu i u kojemu je istaknuo kako Hrvatska nije bila agresor na Bosnu i Hercegovinu, pokrenula istragu protiv ratne legende Sarajeva Zorana Čegara koji se trenutačno nalazi na poziciji načelnika Uniformirane policije FUP-a.

Kako doznaje Večernji list u pozivu, kojeg je uputio načelnik Odjela za internu istragu glavni inspektor Vahidin Munić, razlozi zbog kojih će se Čegara ispitati, ali bi se s njim trebao skoro održati novi “intervju” se ne objašnjavaju.

Narušio idilu

U pozivu se navodi kako ovoga policijskog službenika zanima “provjera navoda na okolnosti objavljivanja intervjua u dnevnim novinama ‘Večernji list’ 2. prosinca 2017.”. Iako je u intervjuu za Večernji list Čegar svjedočio o svom ratnom putu, kao i osobnim iskustvima s hrvatskim dužnosnicima koji su pomagali opkoljenom Sarajevu, očito se njegovo narušavanje idile o Hrvatskoj kao agresoru i bh. Hrvatima nije svidjelo pravim šefovima Federalne uprave policije iz političkog Sarajeva. A da isti krug vješto nastoji “zaustaviti Reuters”, svjedoči činjenica kako ni jedan od medija u glavnom gradu nije preuzeo ni jedno slovo toga intervjua. Pojedini mediji iz Sarajeva su Čegara odmah nazvali hrvatskim špijunom, piše Večernji list.

Među ostalim, to je učinio njegov ratni “suborac” Faruk Drina koji je, doduše, umjesto ratišta, raspoređivao čarape i papuče po logističkim skladištima. I koji je, kako se može vidjeti i na stranici slobodanpraljak.com, 1993. godine upravo u Grudama, i to od Praljka, preuzeo veliku količinu naoružanja za obranu Sarajeva. A isto to upravo je činio i Čegar, o čemu je posvjedočio u intervjuu za Večernji list te izazvao brojne komentare i veliki broj čitanja.

Nije agresor

“Ja sam bio sudionik kada je sve krenulo. Bio sam sudionik u vrijeme raspada Jugoslavije. Zemlja koja je, kako kažu, bila agresor na drugu državu, ne može 1992. godine među prvima priznati tu zemlju na koju je bila agresor. To ne može tako biti. Iskreno govoreći, prvi zločini i prve granate na Hrvatsku pale su iz BiH. Ispalili su ih ovi koji su nas sve klali, ubijali i sada se, imam osjećaj, moramo njima ispričavati što smo se branili. Meni nije jasno kako netko može reći da je Hrvatska bila agresor na BiH, a Srbija nije. To mi nikada neće biti jasno”, rekao je Čegar ranije. Također je posvjedočio kako je na sastanku s pokojnim ministrom Gojkom Šuškom, Antom Gotovinom i Jerkom Dokom dobio dva tegljača oružja za obranu Sarajeva./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img