A PRIJETILI SU EUROPI

Rusi se smrzavaju, u 20-tak regija nestalo grijanja

Kako su temperature pale ispod nule, što je bilo očekivano za ovo doba godine, ruski mediji su priopćilo da je u dvadesetak regija nestalo grijanja. Dakle, dok Putin raketnim napadima pokušava onesposobiti ukrajinsku energetsku mrežu, korupcija i nedostatak radne snage izjedali su njegovu, piše Politico.

Centralizirano grijanje

Korijen problema seže još u sovjetsko doba. – Tada je energetski sektor bio centraliziran, s fokusom na proizvodnju jeftine toplotne i električne energije za industriju, a ne za potrebe običnih građana, rekao je Vladimir Milov, bivši zamjenik ministra energetike, koji je postao oporbeni političar.

Današnji ruski sustav grijanja se još uvijek u velikoj meri oslanja na ogromne kotlarnice koje su često na periferiji gradova, a sa zgradama i kućama su povezane putem razgranate mreže cijevi. Milov se prisjetio posjeta kvartu u Habarovsku, gdje su stanovnici dobijali toplu vodu iz kotlarnice udaljene 15-ak kilometara. “Dok je voda stigla do njih, već je bila hladna”, rekao je.

Osim što je neefikasan, centralizirani sustav, također, znači da kada se nešto pokvari – pate mnogi. Na primjer, u sibirskom Novosibirsku je zbog jednog napuknutog cjevovoda bez tople vode ostalo oko pola gradske populacije.

Korupcija i nedostatak radne snage

S druge strane, Rusija nije jedina zemlja s centraliziranim sustavom grijanja, a u drugim državama ne dolazi do takvih masivnih kvarova. Analitičari smatraju da je za to kriva korupcija. Milov navodi da je od 1990-ih u održavanje i zamjenu zastarelih cjevovoda uloženo nekoliko desetina milijardi dolara.

Ali, poput tople vode u Habarovsku, velik dio novaca nikada nije stigao do svog ciljanog odredišta. Ove godine je situacija još gora zbog rata s Ukrajinom i nedostatka radnika. Stotine tisuća radno sposobnih Rusa poslano je na front ili su pobjegli iz zemlje kako bi izbjegli mobilizaciju, a strani radnici nisu privučeni mogućnostima zarade koje nudi Rusija.

Potraga za žrtvenim jarcima

Kako se sustav raspada i veći dio infrastrukture, koja većinom datira iz 1970-ih, dolazi do kraja svog vijeka trajanja, situaciju će pogoršati i zapadne sankcije na tehnologiju. S obzirom na to da se bliže izbori, vlasti su počele tražiti žrtvene jarce.

Ubrzo nakon što je Putin naredio ruskom ministarstvu za izvanredne situacije da poduzme sve potrebne mjere za rješavanje problema s grijanjem u Podolsku, gradu udaljenom 40 kilometara od Moskve, regionalni istražni odbor priveo je voditelje lokalne kotlarnice i zamjenika načelnika gradske uprave zbog sumnje u zlouporabu ovlašćenja.

Budući da je kotlarnica u Podolsku u privatnom vlasništvu, što je zapravo izuzetak u Rusiji, radi se o domišljatom potezu Kremlja koji je na ovaj način pokazao da ima kontrolu nad situacijom, ali da istovremeno ne preuzima odgovornost za krivicu zbog kolapsa sustva./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img