Rusi nakon 69 godina oslobodili njemačkog zatvorenika

Rajnhard Kunce, 84-ogodišnji Nijemac koji je zarobljen u Drugom svjetskom ratu, pušten je iz na slobodu nakon što je proteklih 69 godina proveo u raznim ruskim zatvorima i radnim kampovima.

Kunce je imao samo 14 godina kada su ga sovjetske trupe uhvatile u Berlinu 1945.

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, kazao je da je ovo “čin dobre volje” i da je Vlada Rusije “ostavila po strani nacionalni ponos i pokazala svoju velikodušnost”, prenosi Klix.ba.

Rajnhard je kao 12-ogodišnjak uključen u 12. SS Pancer diviziju. Optužen je da je ubio Jakova Džugašvilija, sina Josifa Staljina, u koncentracijskom logoru Sahsenhauzen 1943.

Staljinov sin je uhvaćen tokom Bitke za Staljingrad i ubijen nakon što je njegov otac odbio da ga razmijeni s njemačkim visokopozicioniranim oficirom Fridrihom Fon Paulusom. Staljin je naredio da Kunce bude pritvoren do kraja života bez obzira na sve kako bi “platio za svoj kukavičluk”.

Sve do sada Rusi su poštovali Staljinovu želju. Međutim, vjeruje se da je ovakva odluka došla s ciljem poboljšanja odnosa s Njemačkom nakon dešavanja u Ukrajini.

Tijekom Drugog svjetskog rata Rusi su zarobili oko tri miliona Nijemaca, većinom u posljednjoj godini rata. Zarobljenici su prisiljavani na rad u kampovima i na izgradnji ruske infrastrukture.

Do 1950. su uglavnom svi oslobođeni. Zvanično, posljednji Nijemac, zarobljenik u Rusiji, vratio se kući 1956.

Vjeruje se da je u radnim kampovima živote izgubilo 381.067 osoba, od kojih je 356.700 bilo iz Njemačke dok su preostalih 24.367 bili iz drugih država.

Mnogi povjesničari tvrde da je cifra mnogo veća i da ona doseže milion ubijenih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

KAKO SU PALI INSPEKTORI U AKCIJI 'SIRANO'

Tražili 30.000 KM da ‘srede’ istragu

Direktor Srednjoškolskog doma u Banja Luci Branislav Vidić bio je žrtva policijskih inspektora Nenada Grujića i Jelene Florijan, koji su mu tražili mito da...