RTRS: Srpska ima spreman odgovor na Schmidtove provokacije – svoj Izborni zakon

Republika Srpska ima spremnu radnu verziju svog Izbornog zakona. Propisuje: Republička izborna komisija provodit će izbore na teritoriji Republike Srpske, za sve funkcije na lokalnoj i republičkoj razini, objavila je večeras Radiotelevizija Republike Srpske reakciju na tehničke izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo Christian Schmidt.

Kako se navodi u prvom članu ovog zakona, njime se uređuju izbor i imenovanje zastupnika Narodne skupštine Republike Srpske i delegata Vijeća naroda Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, izaslanika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske, odbornika skupštine grada, odbornika skupštine općine, izbor i opoziv gradonačelnika grada i načelnika općine, izbor članova savjeta mjesne zajednice, imenovanje organa za provođenje izbora, zaštita izbornog prava, pravila ponašanja u izbornoj kampanji, financiranje izborne kampanje, kao i druga pitanja od značaja za provođenje ovoga zakona.

Čim je Christian Schmidt zaprijetio izmjenama Izbornog zakona BiH, Republika Srpska počela je pripreme za izradu svog izbornog zakona. Potvrđuje to i datum na radnoj verziji Izbornog zakona Srpske, koju potpisuje predsjednik Parlamenta Srpske – siječanj 2024. godine. A tom verzijom, između ostalog, definirano je da republička i lokalne izborne komisije samostalno provode izbore.

– Sjedište Republičke izborne komisije je u Banja Luci. Republička izborna komisija ima pečat u skladu sa zakonom. Republička izborna komisija ima internet stranicu na kojoj se objavljuju svi izborni propisi kao i sve druge odluke od značaja za izborni proces i to u roku od 24 sata od donošenja odluke – piše u radnoj verziji.

Suštinska razlika Izbornog zakona Republike Srpske, čija je radna verzija objavljena, u odnosu na Izborni zakon BiH, je u tome što će Republička izborna komisija biti nadležna za sve izbore koje se provode na teritoriji Republike Srpske.

– Središnje izborno povjerenstvo BiH ostalo bi nadležno za izbor članova Predsjedništva BiH i zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Izborni zakon Republike Srpske odnosi na izbore koje se provode na teritoriji Republike Srpske. Tu imamo izbor zastupnika Narodne skupštine, izbor predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, lokalni izbori, izbor izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, dok s druge strane ne obuhvaća izbor članova Predsjedništva BiH i izbor zastupnika u Zastupnički dom Parlamenta BiH obzirom da je to zajednička razina i za to je nadležan SIP BiH – pojasnio je pravni predstavnik Republike Srpske Lazar Stjepanović za RTRS.

A da bi Srpska išla u pravcu donošenja svog izbornog zakona, u narednom razdoblju bi se trebala sastati vladajuća koalicija, kaže predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac. Dodaje, u skladu s Dejtonskim sporazumom, Republika Srpska ima pravo provoditi izbore na razini lokalnih zajednica i na razini Republike.

– Osobno smatram da NSRS treba donijeti Izborni zakon u kojem će biti ispoštovane apsolutno sve uzanse fer i poštenih izbora. Apsolutno. Ali treba ga donijeti NSRS i da to bude Izborni zakon Srpske, a Republička izborna komisija da provede izbore, koja i dan danas postoji u Republici Srpskoj – izjavio je predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac.

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović ocijenio je da se domaći politički predstavnici trebaju dogovarati o svim pitanjima, pa i o izbornom procesu u BiH.

– Izborni zakon mora biti predmet domaćih političara, izabranih od naroda i morali su ohrabriti domaću vlast da donese određene zakone prihvatljive za međunarodnu zajednicu – izjavio je predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović.

Vođeni tom tezom, političari iz Srpske koji su dio vladajuće koalicije, žele da Srpska regulira izborno zakonodavstvo na svojoj teritoriji. Svidjelo se to međunarodnoj zajednici ili ne, navodi RTRS./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img