Hrvatski Medijski Servis

RS Na Zavodu za zapošljavanje registrirano čak 117 liječnika

Među 11.210 visokoobrazovanih nezaposlenih osoba na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, skoro tri puta više je onih s diplomom društveno-humanističkih i srodnih znanosti od osoba s diplomom prirodnih, tehnoloških i srodnih znanosti .

Podaci kažu i da se na birou nalazi čak 117 liječnika.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, zaključno s krajem ožujka ove godine, s diplomom društveno-humanističkih i srodnih znanosti nalazi se 8.209 osoba, a s diplomom prirodnih, tehnoloških i srodnih znanosti prijavljeno je 3.001.

“Na evidenciji nezaposlenih osoba nalaze se 872 zdravstvena radnika visoke stručne spreme, a od tog broja njih 117 su liječnici”, ističu u Zavodu.

“Sve zemlje u svijetu se bore da imaju svoje doktore, daju im sve benefite da završe medicinski fakultet, da dobiju posao u svojoj struci. Ne samo kod nas, nego i u drugim zemljama jugoistočne Europe imate te nebuloze, tu sramotu da vam doktori i drugi visokoobrazovani zdravstveni radnici budu na birou”, kaže Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS.

On navodi da stalno govorimo o odlasku ljudi, a nitko neće da zaposli mlade liječnike s biroa, međutim on ističe i da postoji mogućnost “mešetarenja”, da neki liječnici rade vani, a da su kod nas na birou prijavljeni radi ostvarivanja određenih benefita.

“Tih 117 liječnika nam treba kao kruh, te ljude treba odmah povući da rade, jer ima sasvim dovoljno radnih mjesta i potrebe za njima. Ako uzmemo da oko 130 liječnika radi kod nas na 100.000 stanovnika, a u EU je pravilo 360 liječnika na 100.000 stanovnika, onda vidite koliko nam liječnika treba”, rekao je Femić.

Starosna dob zaposlenih liječnika u RS je u gornjoj granici blizu mirovine, kaže Femić, te pod hitno treba razmišljati o zanavljanju kadra, te su potrebni radi kvaliteta usluge.

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte