TAJLAND

Robot-pas dijeli ljudima dezinficijense za ruke

Robotski pas nazvan K9 dijeli dezinficijens za ruke znatiželjnoj djeci i opreznim kupcima u trgovačkim centrima, u sklopu mjera koje Tajland poduzima dok ublažava ograničenja uvedena zbog pandemije Covida-19, piše portal 24sata.hr.

Visokotehnološki razvijeni robotski pas kontrolira se pomoću 5G, tehnologije koja donosi super brzi internet i u početnoj je fazi uvođenja na Tajlandu.

Oponašajući uzbuđeno štene, K9 se kreće popularnim trgovačkim centrom Central World u središtu Bangkoka, privlačeći pozornost oduševljene djece koja žele dobiti dezinficijens u gelu iz boce pričvršćene za njegova leđa.

– Ljudima je zgodno da mogu oprati ruke. posebice u situaciji pandemije Covida-19 – kaže Petra Saktidejbhanubandh, koja radi u marketinškom odjelu mobilnog operatera AIS, koji do kraja godine planira uvesti 5G mrežu za pametne telefone.

Osim K9, tehnologija 5G pokreće i ROC, koji provjerava temperaturu, a tu je i LISA – koja predstavlja službu za korisnike.

– Ljudi misle da je K9 sladak – kaže Petra za AFP, dodajući kako se nadaju da će tako odagnati bilo kakav nerazuman strah od robota. No Lapassanan Buranapatpakorn koja se susrela s K9, nije uvjerena u to. Ona smatra da K9 izgleda ‘jezivo’.

Ipak, ta 29-godišnjakinja priznaje da je dijeljenje dezinficijensa za ruke na taj način ‘dobra ideja’.

Tajland postupno ukida ograničenja uvedena zbog Covida-19. Od te je bolesti u toj zemlji umrlo 58 ljudi, a zaražena je 3101 osoba./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

DINAMO S IGRAČEM MANJE OD 45. MINUTE

Hajduk nakon preokreta došao do pobjede na Maksimiru

U derbiju 34. kola Prve HNL Hajduk je na stadionu Maksimir pobijedio Dinamo sa 3-2 upisavši tek drugu pobjedu u zadnjih šest kola, dok...