R.CRNJAC SVJEDOČIO NA SUĐENJU PRLIĆU : Nije se mogao sjetiti…

U Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno je suđenje uhićenima u akciji Gibraltar, bivšem direktoru i predsjedniku uprave HT Eronet, članu uprave Zoranu Bakuli, te Nevenu Kulenoviću, vlasniku marektinške agencije SVRSA za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u iznosu većem od osam miliona maraka.

Prlić i Bakula uz ostalo se terete da su agenciji SVRSA nezakonito omogućili sklapanje ugovora za zastupanje HT Mostar u medijskom prostoru BiH, za šta su novčano nagrađeni.

U nastavku suđenja saslušan je prvi svjedok Tužiteljstva Robert Crnjac, zaposlenik HT Mostar u vrijeme spornog ugovora, član Komisije koja je dala preporuku za najboljeg ponuđača nakon tenderskog postupka.

Crnjac je kazao kako su presudna bila dva kriterija – popusti zakupa u medijskom prostoru koje je Agencija mogla osigurati, podkriterij reference i kreativnost. Nije se mogao sjetiti koja je agencija dobila preporuku Komisije, ali jeste da je odluka Uprave društva na kraju bila SVRSA Nevena Kulenovića. Dodao je i da preporuka Komisije nije bila obavezujuća.

Obrana će, prenosi N1, pokušati dokazati kako se Uprava društva HT Mostar na čelu sa Stipom Prlićem i Zoranom Bakulom odlučila za SVRSA-u nakon što su dobili informacije kako je prvorangirana agencija McCann Erickson navodno krivotvorila dokumente o popustima koje može osigurati, a što je danas potvrdio i Plamenko Čustović, član odvjetničkog tima prvooptuženog Stipe Prlića.

Najavljeno je saslušanje 15 svjedoka u ovom predmetu. Nastavak suđenja zakazan je za 16. listopada kada će svoj iskaz dati Toni Zlomislić, predsjednik tenderske komisije koji je danas opravdao svoj izostanak./HMS/

Najnovije

OČEVID U TIJEKU

Izvučeno tijelo muškarca iz rijeke Jasenice kod Mostara

U subotu oko 10:30 sati ISS Mostar primila je poziv kako se u mjestu Donja Jasenica nalazi automobil prevrnut u rijeku Jasenicu. Tim od...