HRVATSKI HIPER AUTOMOBIL

Rimac Nevera postavila 23 svjetska rekorda u jednom danu

Rimac Nevera hiper automobil službeno je postavio novo rekordno vrijeme na 0-400-0 km/h istog dana kada je postavio još 22 rekorda ubrzanja i kočenja. Općenito smatran ultimativnim testom performansi hiper automobila, rekord 0-400-0 km/h je test ubrzanja, aerodinamike, najveće brzine i zaustavne moći. A sada je Nevera pomaknula granice, s novim rekordnim vremenom od 29,93 sekunde – preko sekunde brže od prethodnog nositelja rekorda.

Na testnoj stazi u Njemačkoj, Nevera je osigurala ukupno 23 neovisno potvrđena brzinska rekorda i – kao i svoju nedavnu titulu za najveću brzinu serijskog električnog automobila – Nevera sada drži titulu za najviše rekorda performansi oborenih u jednom danu.

Rekordi su oboreni na testnom poligonu Automotive Testing Papenburg (ATP) u Njemačkoj koristeći njegove dužine od 4,0 km, a neovisno su ih potvrdili predstavnici kompanija za mjerenje performansi vozila, Dewesoft i RaceLogic. Oba verifikatora imala su timove na licu mjesta kako bi podržali aktivnosti obaranja rekorda i osigurali da je njihova oprema u automobilu u savršenom radnom stanju. Tijekom svog rekordnog dana, Nevera je čak nadmašila vlastite službene specifikacije, zabilježivši 0-60 mph za 1,74 sekunde (u usporedbi s 1,85 sekundi). Svi rekordi ubrzanja postignuti su standardnim rolloutom od jedne stope te koristeći cestovne Michelin Cup 2 R gume na normalnom (nepripremljenom) asfaltu.

Za svoj povijesni dan, ova Rimac Nevera nosi posebnu foliju, koju je kreirao Rimac dizajnerski tim, inspiriran Rimac BMW e-M3 (poznatom u Rimac krugovima kao “Kockica”), prvom mulom Rimac Automobila kojom je Mate Rimac započeo kompaniju Rimac Automobili. Još 2011. godine e-M3 postavio je niz brzinskih rekorda koje su odobrili Guinness i FIA. I sada se povijest ponavlja.

“Dok sam odrastao, uvijek sam gledao automobile koji su pisali povijest pomičući ljestvicu, impresioniran tehnologijom koju su donijeli na cestu. To je ono što me motivira od prvog dana – razvijati novu tehnologiju koja mijenja ono što je moguće. Danas s ponosom mogu reći da automobil koji smo stvorili može ubrzati do 400 km/h i vratiti se na 0 za manje vremena nego što je bilo potrebno kultnom McLarenu F1 da ubrza do 350 km/h. I ne samo to, već to može činiti uvijek iznova, usput rušeći svaki drugi rekord na pravcu.

Kada smo krenuli u razvoj Nevere, naše zadane specifikacije bile su nevjerojatno ambiciozne, a sada smo ih sve uspjeli nadmašiti. Ipak, ono na što sam najviše ponosan je to što ovo nije automobil koji je isključivo dizajniran za pravocrtno ubrzanje. Nevera je potpuno zaokružen hiper automobil: obara rekorde, vozi preko 400 kilometara s jednim punjenjem, puni se od 0-80% za manje od 20 minuta i zadivljuje neke od najzahtjevnijih vozača na svijetu.”, rekao je Mate Rimac, osnivač Rimac Grupe.

Rimac Nevera ograničena je na 150 primjeraka i trenutno se proizvodi u pogonu Rimac Grupe na Jankomiru u Zagrebu, a isporuke su u tijeku kupcima diljem svijeta.

Najnovije

PREDVODIO MISNO SLAVLJE

Nadbiskup Vukšić posjetio župu Janjevo na Kosovu

Predsjednik Biskupske konferencije (BK) BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, u utorak je posjetio župu sv....