Sve vijesti

HNK Mostar

Revolucija na SP-u: ‘Time-out’, sudački sprej i gol-tehnologija

Fifa će u Brazilu po prvi puta koristiti gol-tehnologiju. Sudac će dobiti signal na satu koji će ga obavijestiti je li lopta prešla crtu. Novina je i sprej, kao i minuta odmora, prenosi 24sata.hr.

Frank Lampard puca sa 16 metara. Lopta se odbija od prečke u gol. Engleski navijači i igrači slave. Svi su vidjeli da je lopta prešla crtu. Svi osim suca. Lampardov poništen gol sa Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi protiv Njemačke natjerao je Fifu da ozbiljno razmisli o uvođenju gol-tehnologije.

Nakon testnog perioda Fifa je odlučila uvesti ovu tehnologiju na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Sucima će biti znatno olakšan posao. Suci će na ruci nositi poseban sat koji će biti povezan sa senzorima u golu. Kad lopta prijeđe liniju, suci će dobiti signal i iste sekunde moći će pokazati na centar.

To će omogućiti neprekidanje igre i onemogućiti pogreške kao u slučaju Franka Lamparda i gola Njemačkoj 2010. godine. Bit će to prvi put u povijesti svjetskih prvenstava da se koristi gol-tehnologija.

No nije gol-tehnologija jedina novina na ovom SP-u. Po prvi put u povijesti svjetskih nogometnih prvenstava Fifa je odobrila korištenje sudačkog spreja koji nakon nekog vremena jednostavno nestane.

Suci će imati sprej kojim će obilježiti mjesto slobodnog udarca, kao i liniju gdje “živi zid” mora stajati. Tako neće više biti moguće varati suce, približavati mjesto izvođenja slobodnjaka, a niti približavati “živi zid” i skratiti kut izvođaču slobodnjaka.

Premijeru u Brazilu imat će i time-out, odnosno minuta odmora. Mnogi izbornici i igrači tražili su od Fife primjenu ovog pravila s obzirom na klimu u Brazilu. Suci će tijekom utakmica imati pravo dva do tri puta prekinuti susret kako bi se igrači osvježili.
U vrijeme Mundijala očekuju se visoke vrućine koje će, u kombinaciji s visokim postotkom vlage, stvarati probleme igračima, ali i navijačima. Najgore će biti na sjeveru i sjeveroistoku Brazila, gdje će uz 35 stupnjeva biti i 80 posto vlage u zraku./HMS/

Najnovije

TRENER ŠIROKOG UOČI GOSTOVANJA NA GRBAVICI

BUDIMIR: Ne mogu obećati pobjede, ali mogu da ćemo dati sve od sebe

– Nogometaši Širokog Brijega u 9. kolu Premijer lige BiH odigrat će derbi na Grbavici protiv Željezničara, a susret je na rasporedu u ponedjeljak...