Sad je ljudski reći: Miči mi se

Ljudi u teškim, ali i radosnim trenutcima koristili su stisak ruke, tapšanje po ramenima, zagljaj kako bi pokazali emotivnu bliskost, ohrabrenje, izrazili sućut ili podijelili sreću s drugima.I to su činili stoljećima unazad.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Od prije mjesec, dva, tri… na snazi su druga pravila koja važe za cijelo čovječanstvo. Sada je ljudski reći: “Miči mi se”. Za onog tko vam pruži ruku pomislite ili vas hoće zaraziti, ili se šali, ili je sišao s uma. Više nije ljudski pružiti ruku čovjeku, zagriliti ženu, ne daj bože poljubiti.

Ljudski je reći: Skoni se od mene, ne primiči se, ne diraj me.

Na one dvije riječi na rastanku; “vidimo se”, sada vam ne kažu ni riječ. Shvatite da ste upotrijebili krivi pozdrav, pa pridodate; Vidimo se… preko Vibera, može i Watscapa; mogli bi sutra održati jedan sastanak telefonski…

Ti majušci koje golim okom niti vidimo niti čujemo, za koje ne znamo jesu li tu oko nas ili u nama, koliko ih ima, stotinu, tisuću, milijun  i kad su planirali, bez pitanja, useliti nam se u pluća i ubiti nas, bez da zato ikome odgovaraju, stubokom su nam promijenili živote. Nema više odlaska na utakmice, u kina, na kazališne predstave, ispijanja kava na terasama kafića. A ni proljeće kao u inat ne stiže. Umjesto da nas bar ono ugrije, zagrli, dođoše potres, vrati se zima, hladnoća, snijeg. Vjetar čak iz Azije, donese nam pijesak da udišemo umjesto mirišljava zraka.

Prije njega milijun događaja, najrazličitijih, svakog dana, a sada, u novoj eri samo jedan i jedna tema, a milijun vijesti, samo o njemu -virusu, novom Corona virusu. Pokorio je svijet i svi ga se boje. I svi o tom zlu žele sve znati, svaki detalj. Kako bi spasili gole živote. Samo rijetke budale ga se ne plaše. I ne pita taj majušac ni za vjeru ni naciju, ni rasu, ni spol, ni socijalni status. Jednako drage mete su mu i starica Hrvatica iz širokobriješkog sela Jare i premijer Britanije koji se pravio Englez dopuštajući da uđe u tijela Britanaca kako bi ga pobjedio “imunitetom krda”. Pa ušao njemu- sazad. E tako mu i treba. Sory, Boris.

Svaki dan brojimo novozaražene, umrle….Naš vokabular posta užasno siromašan. Koristimo samo riječi; maska, rukavica, test, respirator, distanca, pranje ruku, dezinfekcija, infektolog, epidemiolog.. Zna li tko još koju riječ? On dijeli otkaze, uništava tvrtke, desetkuje državne proračune. Kad će stati pouzdano ne znamo. Molimo Boga da što prije stigne ljeto, da ga ubije. Proklet bio.

A što do tada? Valja nam preživjeti. Kako? Shvatimo ozbiljno ono što nam savjetuju epidemiolozi. Ne zezajmo se s tim. Ali zezajmo se. Virus neće nestati budemo li vedra duha, ali zezanje, smijeh, kad god imamo priliku, pomoći će nam da ostanemo zdravi u glavi i da ne prestanemo biti ljudi, kad ovo zlo nestane.

Zato preporučujemo i dozu smijeha u videu ispod.

Fadile, oprosti, ali ovo je jedna od najkorisnijih stvari koju si napravio u corona vrijeme. Mene si nasmijao, a vjerujem i tisuće drugih. Napravio si dobro djelo. Ne ljuti se, već ponosi time. Hvala, premijeru na antistres terapiji./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije