UOČI VELIKOG FINALA EUROSONGA

REPORTER HMS IZ TORINA: Pripremite se za spektakularni fijasko!

Bliži se kraj glazbenoj olimpijadi zvanoj Eurosong. Jednima je to najveći europski spektakl, drugima je veliki fijasko. Ovogodišnje je izdanje uspjelo utjeloviti obje strane -zato se pripremite za spektakularni fijasko!

Redosljed nastupa u finalu Eurosonga, u sobutu navečer. Foto: M.L.B./HMS/

Iz Torina izvještava Marin Luka Brekalo, Hrvatski Medijski Servis

U finalnoj večeri nastupit će predstavnici 25 zemalja, među njima i Srbija, jedina zemlja iz regije koja je uspjela osvojiti mjesto u završnoj večeri festivala. Konstrakta će u finalu nastupiti kao pretposljednja, pod brojem 24, što bi moglo upućivati na favoriziranje ove pjesme od strane producenata. Razlog tomu je što zemlje izvlače u kojoj će polovici finala nastupiti, dok sami redoslijed određuju producenti, uzimajući u obzir raznovrsnost žanrova, vrijeme potrebno za izmjenu rekvizita među nastupima, ali i favorite nakon polufinala.

Time vidimo da su rani favoriti u prvoj polovici: Italija, Španjolska, Nizozemska i Ukrajina, a u drugoj: Švedska, Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Poljska i Srbija. Drugo mjesto se tradicionalno smatra ukletim, budući da ta pozicija, u šezdesetšestogodišnjoj povijesti Eurosonga, nije izrodila niti jednog pobjednika. Čast da pod tim brojem ove godine nastupa, pripala je predstavniku Rumunjske.

Inače su se domaćini Talijani našli na udaru kritika zbog velikih propusta u produkciji. Par dana prije prvih proba saznali smo da se „Kinetičko Sunce“, struktura na sredini pozornice, pokvarilo, što je imalo značajan utjecaj na scenske planove većine natjecatelja. Velike greške su se događale i tijekom samog prijenosa uživo. Kamermani često nisu bili u dobroj poziciji (ako su uopće i bili) i nisu se na vrijeme sklanjali iz kadra. Tehničko osoblje zaduženo za pozicioniranje scenskih rekvizita je također okarakterizirala sporost i nespretnost.

Od većih propusta što ste mogli vidjeti u polufinalima, definitivno se ističu dva nastupa iz druge polufinalne večeri: Australija i Irska.

Naime, tijekom nastupa australskog predstavnika Sheldona Rileya u četvrtak, došlo je do kvara sprave za umjetnu maglu tako da se Sheldon u nekim trenutcima nije mogao ni vidjeti, tijekom promjene rekvizita moglo se zorno uočiti pomoćno osoblje, što zbog lošeg kuta kamere, što zbog nemarnosti samog osoblja te nisu uspjeli pravilno postaviti stalak za mikrofon, što je Riley pokušao ispraviti, no za to jednostavno nije bilo vremena.

Irska predstavnica Brooke Scullion je ispala iz polufinala, iako je prema riječima mnogih novinara bila najveće iznenađenje ovogodišnjeg natjecanja. Nažalost, za njezino ime nitko neće znati, budući da je osoba zadužena za postavljanje grafika, zaboravila prije nastupa reproducirati grafiku koja predstavlja ime države, umjetnika, pjesme te skladatelja, najvjerojatnije zbog „zbunjoze“nastale nakon što je tehničar zadužen za kutove kamerom, umjesto slike pozornice prikazao mrtvi kut.

Prema izvorima u press roomu, ovo je prvi put u povijesti Eurovizije da zemlja nije predstavljena grafikom. Kolege iz Irske bili su ogorčeni činjenicom da svoju zastavu nisu vidjeli te smatraju kako je time pokazano ogromno nepoštovanje prema delegaciji. Neki novinari su istakli i mogućnost da su ljudi jednostavno mislili da je ovo gostujuća točka, a ne natjecateljski nastup, što je moglo utjecati na krajnji rezultat. Potrebno je napomenuti kako Europska radiodifuzijska unija (EBU) nije komentirala nijedan dosadašnji propust Talijanske radiotelevizije (RAI).

Brooke je se, inače, dirljivo oprostila od Eurosonga u objavi na Instagramu, gdje je kroz plač kazala kako je nastup odradila najbolje što je mogla i da je preponosna njime.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Brooke (@brookescullion)

Inače, subotnje finale će biti jedno od najsporijih u povijesti, s čak trinaest balada i mid-tempo pjesama. To su odlične vijesti za one melankoličnije među publikom, no to ne znači da nema sadržaja za obožavatelje poskakalica. Između ostalog nam energični predstavnici Moldavije donose zvukove sa tipičnog moldavskog seoskog sijela, a predstavnici Češke, uistinu blještavu, klubsku EDM skladbu.

Pored njih, publika će imati priliku čuti keltski jezik iz Francuske, gledati fantastičnu koreografiju mlade Španjolke, kao i norveške „vukove izvanzemaljce“, Keitha i Jima, koji su navodno nastali Velikim praskom i svojom glazbom pokorili sve dijelove svemira, pored našeg planeta, u kojeg su se nesretno zabili tijekom vožnje svemirskom letjelicom. Prema glasinama, iza maski vjerojatno stoji bratski komičarski duo Ylvis, koji su se 2013. godine proslavili pjesmom „What Does The Fox Say?“.

Oči će, ipak, najviše biti uperene na predstavnike Ukrajine, Kalush Orchestra koji trenutno vode na kladionicama sa 60 posto šanse za pobjedu, punih 50 postotnih bodova ispred Ujedinjenog Kraljevstva. Ako bi pobijedili, postali bi prva pobjednička pjesma u hip-hop i rap žanrovima. U slučaju nemogućnosti održavanja sljedećeg natjecanja u Ukrajini, svoja vrata je već širom otvorila Švedska radiotelevizija (SVT).

Veliko finale Izbora za Pjesmu Eurovizije moći ćete pratiti sutra u 21 sat./HMS/

Najnovije

MOSTAR

Otvaranje XVIII. Simpozija iz dječje kirurgije u četvrtak

Svečano otvorenje XVIII. Simpozija iz dječje kirurgije održat će se u četvrtak, 1. lipnja u 13 sati na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Posebnost ovoga...