Renata Naletilić u Mostaru predstavila zbirku pjesama ‘U gradu narcisa’

Predstavljanje zbirke pjesama “U gradu narcisa”, autorice Renate Naletilić upriličeno je u srijedu navečer u maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Knjiga ukazuje na narcisoidnost – opasnu pojavnost koja se uvukla u društvo i obitelji. Uzročnik je govora mržnje i narušenih međuljudskih odnosa i stvara probleme odraslima, a nadasve se negativno odražava na živote djece i mladih.

– Htjela sam ovom zbirkom potaknuti društvo na razmišljanje o problemu narcisoidnosti i njegovu rješenju – kazala je novinarima autorica Naletilić i istaknula kako to rješenje vidi u edukaciji i podizanju svijesti o problemu narcisoidnosti.

Napomenula je kako je ovo njezina prva knjiga koja ima oko 60 pjesama te kako će svjetlo dana uskoro ugledati i njezin nastavak.

– U ovoj prvoj zbirci sam ukazala na problem narcisoidnosti, odnosno otvorila ovu temu, a u drugoj ću nadam se pomoći ljudima u rješenju ovog problema – poručila je Naletilić.

O zbirci je govorio i književnik Antun Lučić koji kaže kako se ova knjiga doživljava kulturološki bitnom te da može poslužiti za edukacijske svrhe, ali i za promidžbu dobrog aktivizma, osobito u ljubavnoj lirici i uopće emancipaciji žena.

– Riječ je o pripadnici inicijative u poeziji što pokazuje i svjedoči svojim stihom, ali mislim da pokriva i onu društvenu okosnicu koja joj je možda bila osnovica i koju je stavila u svoje retke – kazao je Lučić.

Predstavljanje knjige organiziralo je Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Glavna podružnica Mostar.

Njegov predsjednik Marko Romić kazao je da je nakon što je pročitao ovu knjigu bio jako iznenađen jer ona govori na jedan neobičan, originalan način o problematici koja se tiče općenito života žene, a posebice na ovom našem području sa svim svojim specifičnostima.

– Autorica znatno odstupa od uobičajenih klišea i na jedan vrlo poseban, a nama razumljiv način govori o problemima s kojima se susreće žene u ulozi majke ili sestre ili supruge – kazao je Romić.

Inače, Renata Naletilić – Ćavar rođena je 1971. godine u Knešpolju. Udana je, ima dva sina i živi u Širokom Brijegu. Profesorica je hrvatskog jezika i književnosti u Drugoj osnovnoj školi Široki Brijeg. Zbirka pjesama “U gradu narcisa” njezin je literarni prvijenac.

Voditeljica večerašnjeg predstavljanja bila je Stanka Zovko, a u programu su sudjelovali i Mila Galić, Lucija Barać i mladi širokobriješki recitatori./Fena/HMS/

Najnovije