REKORD KOD ŠIBENIKA: Jugo puhalo 187 km/h

Da je jučerašnje jugo zaista bilo najjače u posljednjih nekoliko godina govore i podaci Vjetroelektrane Danilo pored Šibenika. Naime, jučer su očitali rekordnu brzinu juga od 52 m/s, tj. 187,2 km/h, što je najveća vrijednost očitana od puštanja vjetroparka u rad 2014. godine.

“Podaci su to zabilježeni na visini od cca 600 metara nadmorske visine s anemometra vjetrogeneratora. Do sada su te vrijednosti bile 42 i 43,2 m/s”, ispričao je za Morski.hr voditelj vjetroparka Mladen Živković.

VE Danilo je vjetroelektrana izgrađena u blizini sela Danilo u Šibensko-kninskoj županiji i nalazi se oko 15 kilometara od morske obale i grada Šibenika.

  1. “Svih 19 vjetroagregata ENERCON E-82 (svaki pojedinačne snage 2,3 MW), s ukupnom instaliranom snagom od 43,7 MW, proizvodi oko 100 GWh električne energije godišnje te obnovljivom energijom opskrbljuje oko 22.000 kućanstava u Hrvatskoj. Nakon službenog završetka testiranja pogona vjetroelektrane Danilo (Velika Glava, Bubrig i Crni Vrh), u rad je puštena 7. lipnja 2014.”, ispričao je Živković i napomenuo da se radi sigurnosti u ovako ekstremnim slučajevima vjetroelektrane gase, prenosi./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Nevenko Herceg obišao novoizgrađenu športsku dvoranu Osnovne škole u Rodoču

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije obišao novoizgrađenu športsku dvoranu Osnovne škole Bartola Kašića u Rodoču.Tijekom obilaska, Anđelko Rogić, ravnatelj Škole upoznao...